Historisk herregård bliver renoveret for millioner

Fuglsang Herregård er i øjeblikket ved at blive totalrenoveret for 20 millioner kroner. Det er en nænsom istandsættelse med stedets ånd i højsædet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Fuglsang Herregård er arbejdet med at totalrenovere stedet fra kælder til kvist i fuld gang.

Her bliver der blandt andet brugt kalkmørtel og rørvæv, præcis som man gjorde i 1860’erne, da herregården blev opført. Og det er der en rigtig god grund til.

quote Det er et fredet hus, så vi gør så meget, som vi kan på den traditionelle måde. Vi arbejder med de samme materialer, som man gjorde oprindeligt

Mette Maegaard Nielsen, arkitekt

- Det er et fredet hus, så vi gør så meget, som vi kan på den traditionelle måde. Vi arbejder med de samme materialer, som man gjorde oprindeligt, så det er den samme byggeskik hele vejen igennem, siger arkitekt Mette Maegaard Nielsen.

Fuglsang Herregård stod færdig i 1869, og igennem de sidste halvanden hundrede år har herregården fået lavet mindre ombygninger og ændringer. Men nu skal den have den helt store tur.

- Der skal laves nyt tag med håndbearbejdede tegl, og vinduer og murværk skal gennemgås, så bygningen kan holde i 100 år igen, siger godsforvalter Poul Schreiner Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet...

 
  Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST
På tapetet kan man se tegn fra tidligere tiders renoveringer.
På tapetet kan man se tegn fra tidligere tiders renoveringer. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Store ændringer på 1. sal

Indvendigt skal bygningen også renoveres – men også moderniseres. Det skal gøres i respekt for stedets ånd.

Læs også
Bo hos Ludvig Holberg: Historisk herregård søger 'skikkelig enke'
Læs også
Bo hos Ludvig Holberg: Historisk herregård søger 'skikkelig enke'

- Det er en stor opgave med 13 nye badeværelser på 1. sal og en elevator og en lidt. Men når man lever sig ind i huset, så kan det lade sig gøre, siger Mette Maegaard Nielsen.

Artiklen fortsætter under billederne...

 
  Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST
Værelserne på første sal skal mere tilbage til den gamle stil.
Værelserne på første sal skal mere tilbage til den gamle stil. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Et af de steder, hvor man kommer til at opleve store ombygninger, er i gæsteværelserne på 1. sal.

- Det her var oprindeligt ét stort gavlværelse. Men i 1961 blev det delt i to, så man fik to mindre værelser med hver sin håndvask. Nu bliver det så igen indrettet til et stort værelse, men der hvor gangen var, laver vi badeværelset, så de får et skabsrum, et badeværelse og et lille indgangsparti, siger arkitekten.

Åbent hus på Sparresholm
Læs også
Nedbrændt herregård slår dørene op for første gang
Åbent hus på Sparresholm
Læs også
Nedbrændt herregård slår dørene op for første gang

Fandt svamp i bygningen

Også møbler og inventar skal have en opdatering, og det tager den daglige leder og forpagter, Bodil Tornøe Almgren, sig af.

- Alle møbler skal gennemses og måske poltres om. Det kan være, at en fjeder skal rettes op eller skiftes ud, og så skal der nye stoffer på, som passer til møblerne og stedet, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet...

Mølerne skal også have en tur.
Mølerne skal også have en tur. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Men selvom renoveringen skrider planmæssigt frem, er folkene på Fuglsang Herregård alligevel stødt på nogle ubehagelige overraskelser undervejs. Blandt andet er der blevet fundet hussvamp i bygningen.

- Det er altid mere omfattende end man umiddelbart tror. Og så sker der også en masse ting undervejs, fordi der dukker pludselige spor op af et eller andet eller en svamp eller nogle rådne spær. Der er altid uforudsete ting i en byggesag som den her. Man skal hele tiden være på mærkerne og holde øje, siger Mette Maegaard Nielsen.

Der blev fundet svamp i bygningen.
Der blev fundet svamp i bygningen. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Ifølge byggeplanen skal totalrenovering være færdig 1 maj - og der er ikke meget tid i reserve, for allerede den 12. maj, er der booket et stort arrangement.


Nyhedsoverblik