Fake News: Historiker går til angreb på falske historier

Fake news er ikke noget nyt. Heller ikke her i vores område. Men nu vil historikeren Kåre Johannessen rydde op i de gamle myter og få fakta på plads.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Er Munkebakken i Næstved virkelig skabt af en stor trold? Kan Højbys kirkeklokke høres helt til Sverige? Kan klude-egen i Leestrup Skov virkelig helbrede de syge?

Det er bare en lille håndfuld af de omkring 60 myter, historikeren Kåre Johannessen kaster sit kritiske øje på i en ny serie på TV ØST.

- Vores egn er fuld af gode historier. Men ofte lidt for gode. Så vi skal ud og punktere myter, røverhistorier, løgnefortællinger og misforståelser i den helt store stil, forklarer Kåre Johannesen.

quote Selvom myterne er løgn, så skal vi ikke smide dem væk.

Kåre Johannessen, Historiker

Kendt fra flere udsendelser

Kåre Johannessen er kendt fra en lang række udsendelser på TV ØST og som tidligere museumsinspektør på først Trelleborg og siden Middelaldercenteret ved Nykøbing Falster. Og så er han fast deltager i tv-programmet Historiequizzen på DRK gennem flere år.

Den nye programserie på TV ØST hedder Kåre spidder myter.

I de tolv udsendelser besøger Kåre Johannessen de tolv kommuner i sendeområdet og kigger nærmere på egnens fortællinger gennem tiden. Helt tilbage fra istiden og frem til idag, hvor vandrehistorier hurtigt får fodfæste som sandheder.

Myter har en værdi

I det første program besøger Kåre Johannessen Kalundborg. Her vender han kasketten nær Ougtved for at finde vej, han tager til Røsnæs for at jagte hollændere og danse folkedans, og inde i selve Kalundborg gransker han myterne om den femtårnede kirke.

- Selvom vi tager livet af myterne og får sandheden frem, så skal vi huske på, at myterne også har en værdi i sig selv, forklarer Kåre Johannesen.

- Selvom de ikke er rigtige, så er det stadig gode historier, og på hver sin måde, fortæller de her myter jo noget om hvilke tanker man har gjort sig om vores historie gennem tiden. Og det er jo i virkeligheden også en slags historieforståelse. Så selvom myterne er løgn, så skal vi ikke smide dem væk.

Forklaringerne, bortforklaringerne, præciseringerne og afsløringerne kan ses hver torsdag aften på TV ØST klokken 19.50 i programmerne Kåre spidder myter.

Se første afsnit i programserien her:

Fake news er ikke noget nyt. Heller ikke her i vores område. Men nu vil historikeren Kåre Johannessen rydde op i de gamle myter og få fakta på plads.I det første program besøger Kåre Johannessen Kalundborg. Her vender han kasketten nær Ougtved for at finde vej, han tager til Røsnæs for at jagte hollændere og danse folkedans og inde i selve Kalundborg by gransker han myterne om den femtårnede kirke.

Nyhedsoverblik