Her stikker grævlingeunger snuden frem: Ivan var heldig med kameraet

00:39

Ivan Ingemansen har filmet videoen omkring kl. 20.30 i en afstand på 10-12 meter. Heldigvis bar vinden væk fra Ivan, og grævlingerne kunne derfor ikke lugte ham. Video: Ivan Ingemansen - Lundby

I en skov på Sydsjælland var Ivan Ingemansen fra Lundby heldig at få et sjældent syn i kassen. Nemlig en grævlingefamilie, der forlod hulen for en stund.

Ivan Ingemansen fra Lundby er en ivrig naturentusiast.

- Jeg er meget interesset i naturen, og jeg får abstinenser, hvis jeg ikke kommer ud tre-fire gange om ugen, siger Ivan Ingemansen, der sidder i bestyrelsen for Danmarks Naturfredningsforening i Vordingborg.

Derfor er den 74-årige pensionist særligt begejstret for sit møde med grævlingeungerne og deres mor.

- Grævlinger er jo et sjældent syn, for de forlader ikke hulen særlig ofte. Det er et dyr, de fleste ikke har set, og det gør det jo i sig selv lidt spændende.

Hundrede år gammel grævlingegrav

Ivan Ingemansen vil ikke afsløre præcis hvor, han har set grævlingerne. Han vil undgå nysgerrige mennesker, der flokkes om graven, som Ivan Ingemansen har besøgt jævnligt de sidste syv år. 

Det er ikke hvilken som helst grav. Denne grævlingegrav i det sydsjællandske er tilsyneladende ret så speciel - eller i hvert fald af en ældre dato.

- Jeg har en bekendt, som bor i området, han bliver snart 80 år. Gravkomplekset var der også, da han var barn. Så vi gætter på, at graven har ligget der i hundrede år. Selvfølgelig med skiftende beboere, siger Ivan Ingemansen.

Som pensionist har Ivan Ingemansen dedikeret sin tid til at formidle natur, blandt andet som freelanceguide på Avnø Naturcenter.

Grævlingen - Danmarks største rovdyr

Med en længde på 60-90 cm og en skulderhøjde på cirka 30 cm kan grævlingen om efteråret veje op til 20 kg.

Grævlingen bliver typisk 7-8 år gammel.

Grævlingen er knyttet til løv- og blandingsskov, hvor den har sin grav. Skoven skal dog helst støde op til åbne områder, hvor grævlingen finder meget af sin føde.

Grævlingen bruger sin gode lugtesans, når den leder efter føde. Dens lugtesans er omkring 700-800 gange bedre end menneskets.

Grævlingen spiser mest regnorme, som den lettest finder på græsarealer i fugtige nætter.

Grævlingen er ret langsom og larmende, når den leder efter føde, så den fanger sjældent raske pattedyr og fugle, men tager gerne ådsler.

Grævlingen føder og opfostrer sine unger i hulen. Ungerne fødes i marts måned, men de får først lov til at komme uden for graven før maj.

Grævlingen føder 2-3 unger. I den første tid dier grævlingeungerne, herefter bliver de fodret med opgylpet føde, indtil de efter tre måneder er store nok til at søge føde med moderen.

Grævlingen er ikke truet i Danmark, men rigtig mange dyr dræbes i trafikken.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

 

 

MIN HVERDAG

’Min hverdag’ er indslag, artikler og Facebook-opslag lavet af video og billeder, som TV ØST-brugere har indsendt til redaktionen fra deres hverdag.

Du kan også dele din hverdag med TV ØST. Send video og billeder til os via hjemmesiden upload.tveast.dk eller mail på redaktionen@tveast.dk.

 

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App