Her skal de lave affald om til millioner

Visionerne er store for den gamle Maglemølle papirfabrik. Og de første lokaler i Ressource City Næstved er nu klar - blandt andet bygget op af affaldstømmer fra den nye omfartsvej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I en blå container midt i en lagerhal sidder Michael Elgaard. Som projektleder for Ressource City Næstved har han travlt med at vise, hvordan vi kan genanvende alt det, som andre smider væk.

- Vi arbejder på højtryk på at få folk til at forstå begrebet cirkulær økonomi. Når man smider væk og begraver affald, så er der tale om downsizing. Det vil sige, at affaldet ikke har en funktion, og det ikke længere er noget værd. Finder man i stedet en ny funktion til affaldet, såkaldt upsizing, så er det der, at vi kan spare en masse ressourcer i fremtiden, og det er det, vi er sat i verden for at gøre opmærksom på, siger han.

I Ressource City Næstved har de upsizet det meste af deres interiør. Blandt andet har gamle sættekasser fra byggeriet ved omfartsvejen lagt materialer til både borde og en trappe, mens skraldespandene naturligvis også er lavet af genbrugsmaterialer.

- Man skal gøre alt med måde. Men vi bliver nødt til at tage vores egen medicin og vise, at genbrug godt kan lade sig gøre i hverdagen, siger Michael Elgaard.

 

Ressourcer skal udnyttes
Ressource City Næstved er et projekt, der er støttet af både Miljøstyrelsen og Næstved Kommune, som samlet har støttet  med 6,5 millioner kroner. Tanken er, at der i Ressource City skal skabes op mod 100 arbejdspladser i genanvendelsessektoren ved blandt andet viden og rådgivning.

- Det er meningen, at virksomheder skal kunne komme herned og få gode råd. For eksempel kan de få råd til grøn omlægning, og vi vil samtidig hjælpe virksomheder med at matche med andre virksomheder, hvor de så enten kan vidensdele eller samarbejde på en måde, så den ene virksomheds affald, bliver en anden virksomheds råvare, siger Michael Elgaard til TV ØST.

Ny bydel
Indtil videre består Ressource City blot af tre medarbejdere i et par bygninger, men over en 20-årig periode er ambitionen, at hele området omkring Maglemølle Papirfabrik skal omdannes til et genbrugsmekka bestående af grønne virksomheder, grønne job, genbrugsbutikker og cafeer.

- Lige nu handler det først og fremmest om at gøre opmærksomme på os selv, og hvad vi står for. Så kommer resten nok hen ad vejen, siger Michael Elgaard.

Ressource City slår for alvor dørene op i løbet af 2017, hvor forhenværende EU-kommissær og klima – og energiminister Connie Hedegaard lægger vejen forbi.


Nyhedsoverblik