Heino Knudsen om problematisk patientsikkerhed på sygehus: - Situationen er ikke holdbar

Arkivfoto.

Styrelsen for Patientsikkerhed har givet påbud til Holbæk Sygehus, fordi de er bekymret for patientsikkerheden. Nu har Region Sjælland sat gang i et større analysearbejde.

- Patientsikkerheden er problematisk.

Sådan lød det torsdag fra Styrelsen for Patientsikkerhed, efter de havde givet Holbæk Sygehus et påbud, da de var bekymret for patientsikkerheden.

Påbuddet kom som følge af en indberetning, som Dansk Sygeplejeråd gav tilbage i januar i år.

Ifølge overlæge på Holbæk Sygehus, Peda Pauly, så er det en kritik, der er relevant.

- Det, kritikken overordnet går på er, at selvom vi har nogle kvalificerede folk, der gør, hvad de kan, har de simpelthen ikke tid eller mulighed for at gøre deres arbejde ordentligt. Og det er jo det, vi har påpeget mange gange før, siger Beda Pauly.

Hvis det bare var så simpelt, at vi for eksempel kunne give nogle flere penge i morgen, og så havde vi løst det hele

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

Men spørger mand regionsrådsformanden i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), så kommer der ikke flere hænder til Holbæk Sygehus her og nu.

- Hvis det bare var så simpelt, at vi for eksempel kunne give nogle flere penge i morgen, og så havde vi løst det hele, så tror jeg, den her uheldige og ærgerlige situation var løst for lang tid siden, siger Heino Knudsen.

Kæmpe ubalance og enormt tryk

Ifølge regionsrådsformanden er der flere ting, der er årsag til, at situationen er, som den er på Holbæk Sygehus. 

Læs også Vicedirektør efter påbud til Holbæk Sygehus: - Det er stadig trygt at være patient

- Det, vi kan se, er, at der er en kæmpe ubalance og et enormt tryk på vores medicinske afdelinger. Og der er ingen tvivl om, at i Holbæk er man særligt presset på det medicinske afsnit. Det her handler også om de fysiske rammer. Regionsrådet bevilgede tilbage i februar – hvor det her tilsynsbesøg også var – 10,8 millioner kroner til ekstra sengepladser. Men det handler også om, hvor meget de fysiske rammer kan bære, og derfor ser vi også på, hvordan hele det medicinske område ser ud i fremtiden og prøver at analysere det for at finde en langsigtet løsning, der holder, siger Heino Knudsen.

Men de 10,8 millioner kroner, som gav 10 ekstra sengepladser, har ikke hjulpet synderligt, hvis man spørger overlæge Beda Pauly.

- Vi har stadig det sidste lange stykke tid haft en overbelægning på 20-30 patienter om dagen. Og det er jo det, der slider vores personalet op og gør, at vi efterhånden kommer til at mangle kvalificeret personale på mange afdelinger, siger han.

Artiklen fortsætter under indslaget.

09:12

Se eller gense indslaget: Der er behov for at gøre noget med det samme for at gøre vilkårerne for patienter og personale bedre på Holbæk Sygehus. Det slår patienter og en overlæge fast, efter Styrelsen for Patientsikkerhed i dag har givet sygehuset i påbud.

Luk video

Ikke mulighed for at udvide

En overbelægning på 20-30 patienter om dagen. Er det meningen, de skal deles om de 10 sengepladser, der blev givet penge til?

- Som de fysiske rammer er lige nu, så er der ikke mulighed for at udvide med senge på Holbæk lige nu, siger Heino Knudsen.

- Det er derfor, vi har lavet et grundigt analysearbejde for at se på, om vi har de rigtig optageområder. Altså om den rigtige fordeling af vores patienter mellem sygehusene i Region Sjælland. For det er klart, at sådan et pres skal vi have løst. Men vi skal også have det løst på en måde, der ikke er en snuptagsløsning, men noget der holder på den lange bane, siger Heino Knudsen. 

Læs også Overlæge og pårørende hilser påbud velkommen: Nødvendigt med flere ressourcer

Personalet har kæmpet bragt

Men det er jo ikke ligefrem nye problemer. Hvorfor laver I ikke en løsning, der virker nu og her?

- Jeg kan sige, at det er helt rigtigt, at den her udfordring har stået på i rigtig længe og personalet har kæmpet bragt og gør det stadigvæk.

- Det, vi har besluttet at gøre, er at sætte i gang i den her analyse af det medicinske område for netop at kunne lave en løsning, så vi ikke står her igen om et halvt år, fordi vi har lavet en midlertidig snuptagsløsning, men fordi vi har lavet en løsning, der holder, siger Heino Knudsen.

- Netop derfor er vi grundige, men vi har også sat så meget fart på, som vi overhovedet har mulighed for. Det er klart, at den her situation ikke er holdbar på den lange bane.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App