Havørne lever i bedste velgående i vores område

En flok havørne er blevet set på dæmningen mellem Møn og Bogø. Det er ikke udsædvanligt, da vi har et attraktivt område for den store rovfugl.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nordeuropas største rovfugl, havørnen, er svært tilfreds med vores område.

Derfor er det ikke så underligt, at den vakse seer, Anna Nielsen, mandag eftermiddag kunne nyde synet af fire til fem stykker af slagsen på dæmningen mellem Møn og Bogø.

- Det kommer ikke bag på mig. De kommer gerne og jager ved lavtvandsområder, så det er ikke sjældent, vi ser nogen her i området, siger Michael Thelander, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF), Storstrøm. 

I slutningen af januar afholdte DOF på landsplan en optælling af havørne. Knap 400 havørne blev set på landsplan, mens 105 af dem var på Sydsjælland og Lolland-Falster. På Vestsjælland så man 50.

Havørnene kan godt lide vores natur, og derfor er der mange at se i området.
Havørnene kan godt lide vores natur, og derfor er der mange at se i området. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Kulden kan være gevinst

Det er vores natur, der tiltrækker "den flyvende dør", som havørnen bliver kaldt blandt ornitologer på grund af dens stive, brede, rektangulære vinger.

- Vi har mange lavtvandsområder ude ved vores kyster, hvor de ofte kommer. Det er her, der er mange rastefugle, som for eksempel blishøns, der samler sig i store klynger, som havørnen så jager på, fortæller Michael Thelander.

Vores fotograf fik fanget havørnene på kamera ved Bogø tidligere i dag. Sådan ser de ud, når de sidder på isen.
Vores fotograf fik fanget havørnene på kamera ved Bogø tidligere i dag. Sådan ser de ud, når de sidder på isen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Derfor kan man, ligesom Anna Nielsen, sagtens være heldig at spotte de store fugle.

- Hvis man tager ud til vores kyster her på Sydsjælland og Lolland-Falster, så er der gode chancer for at se havørne i øjeblikket. Man ser dem måske som store sten, når de står der på isen, fortæller Michael Thelander.

Den hårde vinterkulde, som vi mærker i øjeblikket, er ikke noget problem for havørnen. Den er snarere faktisk en gevinst for rovfuglen.

- Kulden har ikke den store betydning for havørnen. Den trives fint i kulden. Men der kan måske være andre fugle, der omkommer, så der er flere ådsler, som havørnene kan leve af, fortæller Michael Thelander.

Søndag d. 25. februar var det Ørnens Dag. Du kan se tv-indslaget herunder.

Det er i dag Ørnens Dag. Derfor havde ornitologer og naturinteresserede personer havde trukket i hue og kikkert. For netop på denne tid er der størst sandsynlighed for at se enten en hav- eller kongeørn. Og det fik de fremmødte ved Tissø nær Kalundborg også lov til.

 


Nyhedsoverblik