Havørne fundet døde med fugleinfluenza i Næstved og Maribo

Der er fundet fire døde havørne, der er smittet med fugleinfluenza – blandt andet i Næstved og Maribo.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I begyndelsen af marts blev der fundet fugleinfluenza i en død ørn i Slagelse.

Nu er der fundet yderligere fire havørne, som har haft fugleinfluenza. Ørnene er blandt andet fundet i Næstved og Maribo.

Det oplyser Fødevarestyrelsen. 

- Vi tager det selvfølgelig alvorligt. Der er tegn på, at der er fugleinfluenza derude i naturen, siger Stig Mellergaard, der er souschef hos Fødevarestyrelsen til TV ØST. 

Fuglene er blevet undersøgt og obduceret efter tip fra borgere, der har opdaget dem i naturen.

Fødevarestyrelsen mener, at ørnene formentlig er blevet smittet, fordi de har spist nogle småfugle, der har været smittet. 

- Vi har dog ikke så markante dødsfald, som vi havde sidste år. Derfor er vi lidt mere afslappede nu, men det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at vi bare lader stå til. Derfor har vi sendt meddelse ud til alle fjerkræavlere om, at de skal sørge for at tænke på det her, når de håndterer fjerkræ, siger Stig Mellergaard. 

Stor epidemi

Fra 2016-2017 hærgede en anden fugleinfluenza-epidemi landet. Flere fjerkræ-avlere mistede fjerkræ i tusindvis, og andre blev nødt til at slå hele fuglebesætningen ned af frygt for smitte. 

Claus Rasmussen fra Sakskøbing var en af dem, som måtte holde sine høns indendøre i månedsvis. Han håber ikke, at det samme sker igen. 

- Selvfølgelig er det bekymrende, at der skal komme endnu et tilfælde så tæt på tidligere tilfælde, men hvor bekymret jeg er, der er et langt stykke vej endnu, før jeg bliver panikken og vil foretage mig voldsomme ændringer, siger Claus Rasmussen, der i øjeblikket har en besætning på 25 høns. 

Denne gang er der dog tale om en anden form for virus kaldet H5N6. Fødevarestyrelsen ved endnu ikke, om den nye form for smitte kan gå hen og blive ligesom smitsom som den forrige. Derfor holder Claus Rasmussen ekstra øje med nyhederne. 

- Man er selvfølgelig intresseret i, hvor meget og hvor hurtigt det er i stand til at flytte sig rundt i landet eller i hele europa. Det går vanvittigt stærkt lige pludseligt, tilføjer han. 

Afskærm fjerkræ fra vilde fugle

Fødevarestyrelsen oplyser, at influenzaen er dødelig for både ørne og høns og andefugle.

Derfor opfordrer de til, at fjerkræsavlere skærper opmærksomheden på smittebeskyttelse.

Det kan blandt andet være at skifte sko, inden man går ind til sine fjerkræ samt at afskærme hønsegården fra vilde fugle.

- Man skal også sørge for, at når man fodrer sine fugle, så skal det foregå under tag, så kommer der ingen vildfugle til, siger Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen. 


Nyhedsoverblik