Handicaporganisationer: Nye regler om førtidspension er et skridt i den rigtige retning

Danske Handicaporgansiationer så gerne, at politikerne var mere ambitiøse, når de nu ændrer lidt på reglerne for førtidspension.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Syge borgere bliver i nogle kommuner sendt i den ene arbejdsprøvning efter den anden, selvom deres sygdom kun bliver værre.

I andre kommuner er man hurtigere til at konkludere, hvilke borgere, der er så syge, at de bør få tildelt en førtidspension.

quote Der er jo ressourceforløb, hvor folk nærmest bliver kørt i en sygeseng hen til deres arbejdsprøvning. Det er det, folketinget gerne vil undgå fremover. Og det synes vi er godt.

Thorkild Olesen, formand, Danske Handicaporganisationer

Vil gøre op med stram tolkning af loven

Nu skal nye regler sikre, at nogle borgere helt slipper for de såkaldte ressourceforløb, hvor kommunerne skal "udvikle arbejdsevnen" hos den enkelte.

Desuden skal ressourceforløbene give mening. Det mener de seks partier bag førtidsreformen fra 2013. De stiller et lovforslag til marts, fordi de mener, at nogle kommuner tolker loven for stramt.

Førtidspension
Læs også
Stramme regler om førtidspension bliver snart ændret
Førtidspension
Læs også
Stramme regler om førtidspension bliver snart ændret

Det glæder Danske Handicaporganisartioner, som tæller over 30 patientforeninger:

- Vi synes, det er positivt, at politikerne prøver at se på, hvordan de her ressourceforløb forløber, siger Thorkild Olesen, som er formand for paraplyorganisationen. 

Læs også
Sklerosepatient om nye regler for førtidspension: - Det er på tide
Læs også
Sklerosepatient om nye regler for førtidspension: - Det er på tide

For mange nyttesløse arbejdsprøvninger

Han er glad for, at kommunerne fremover skal kunne påvise, at ressourceforløbet kan bruges til noget positivt.

- Der er alt for mange nytteløse ressourceforløb. Der er jo forløb, hvor folk nærmest bliver kørt i en sygeseng hen til deres arbejdsprøvning. Det er det, Folketinget gerne vil undgå fremover. Og det synes vi er godt, siger Thorkild Olesen.

Men de nye regler er vel stadigvæk et spørgsmål om tolkning? Hvornår er man for syg til at skulle igennem et ressourceforløb?

- Ja, det bliver spændende at se selve lovforslaget. Djævlen ligger jo ofte i detaljen. For der er jo stadig en risiko for, at kommunerne tolker den nye lov på 98 forskellige måder, siger formanden for Danske Handicaporganisationer (DH). 

Håber på flere ændringer af loven

Thorkild Olesen fortæller, at både DH og fagbevægelsen har en række ønsker til ændringer af reglerne om førtidspension:

quote Hvis kommunen konkluderer, at man kun evner at arbejde under fem timer om ugen, så bør man kunne vælge mellem fleksjob eller førtidspension.

Thorkild Olesen, formand, Danske Handicaporganisationer

- Vi vil jo for eksempel gerne have, at man stiller et krav om, at de her fleksjob skal føre til noget, til en udvikling af arbejdsevnen. Gør de ikke det, jamen så bør man få tildelt en førtidspension, siger Thorkild Olesen.

Læs også
Kommune til Marianne: Du skal arbejde én time om ugen
Læs også
Kommune til Marianne: Du skal arbejde én time om ugen

Et andet ønske er, at der skal være et loft over, hvor få timer man kan sende folk i fleksjob om ugen:

- Vi har sagt, at hvis kommunen konkluderer, at man kun evner at arbejde under fem timer om ugen, så bør man kunne vælge mellem fleksjob eller førtidspension, siger formanden og fortsætter:

- Jeg håber da, vi kan få lavet lidt mere om, end der er lagt op til nu.

Her i regionen er Vordingborg Kommune den kommune, der tildeler færrest førtidspensioner set i forhold til antallet af folk over 40 år på en offentlig ydelse. Det viser statistik fra Beskæftigelsesministeriet.


Nyhedsoverblik