Gymnasieelever protesterer over nye fraværsregler: - Det er ikke rimeligt

Eleverne på HTX i Vordingborg har mandag demonstreret foran Vordingborg Rådhus på grund af de nye fraværsregler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gymnasieeleverne fra HTX i Vordingborg gik på barrikaderne i dag foran rådhuset i Vordingborg.

For de nye fraværsregler vækker harme blandt eleverne.

- Vi startede i morges med, at vi lukkede af for lokalerne, så lærerne ikke kunne komme ind. For hvis lærerne ikke kan komme ind, så kan de heller ikke give os fravær, siger Nicklas Andreas Hansen, der er elevrådsformand på HTX i Vordingborg.

quote Hvis du sidder og skal tisse helt vildt, så kan vi simpelthen ikke se nogen fordel i, at vi ikke må gå på toilettet

Nicklas Andreas Hansen, elevrådsformand

Med de nye fraværsregler vil eleverne fremover få fravær for en hel lektion, hvis de kommer bare to minutter for sent – eller hvis de går på toilet i timen.

Regler går ud over indlæringen

Ifølge Nicklas Andreas Hansen vil de nye regler gå udover læringen for eleverne.

- Hvis du sidder og skal tisse helt vildt, så kan vi simpelthen ikke se nogen fordel i, at vi ikke må gå på toilettet. Det er fair nok, hvis læreren står og snakker, men hvis vi alligevel bare skal sidde ved vores computer, så kan jeg simpelthen ikke se problemet, siger han.

KONSEKVENSER MED DE NYE REGLER

Elever får fravær:

 

- Underordnet om de er ét eller ti minutter forsinket.

- Hvis de bliver forsinket på grund af forsinket, offentlig transport.

- Hvis de skal på toilet i timen.

- Hvis de er ude i et undervisningsrelateret ærinde - fx virksomheds- eller uddannelsesbesøg. Er eleverne samtidigt syge og/eller fraværende, får de dobbelt fravær.

 

Læs bekendtgørelsen her.

 

Kilde: TV MIDT/VEST

- Det kan vi ikke se logikken i

Elevrådsformanden mener, at de nye regler kommer til at gå udover de forkerte elever.

- Vi får 100 procents fravær, hvis vi går måske 2-3 minutter i timen, hvis vi skal på toilettet eller have noget at drikke. Det, synes vi bare ikke, kan være rimeligt. Det kommer måske, fordi der har været for meget fravær blandt unge mennesker, men så er det jo, fordi de ikke er mødt op i starten af dagen, ikke fordi de går i lidt af timen, siger Nicklas Andreas Hansen.

- Så det er dem, der måske ikke møder op, som giver konsekvenser for os andre, og det, synes vi bare ikke, er fair. Det kan vi ikke se logikken i.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nicklas Andreas Hansen, elevrådsformand.
Nicklas Andreas Hansen, elevrådsformand.

Men har der været for meget fravær?

- Det har der nok. Det er grunden til stramningerne her. Men så forstår jeg ikke, at der ikke er hårdere konsekvenser for dem, der bliver hjemme, i stedet for dem, der møder op og faktisk gerne vil gøre en indsats for at lære noget, men som ikke kan, fordi der er basale behov, som man ikke kan få lov til, siger Nicklas Andreas Hansen.

Elever får fravær for at strejke

quote I morgen bliver det almindelig skoledag igen

Nicklas Andreas Hansen, elevrådsformand

Og det lader til, at eleverne allerede nu har fået set konsekvenserne af de nye fraværsregler.

- Lige inden vi gik herop, fandt vi ud af, at nogle af os har fået fravær alligevel, fordi nu har ledelsen bestemt, at de skal have fravær, fordi de ikke synes, det er i orden, da vi strejker mod – til trods for at vi har fået lov af vores elevrådsorganisation. Så det virker mærkeligt, at ledelsen siger, jamen det må I ikke, selvom vi har fået god for det, siger Nicklas Andreas Hansen.

Eleverne håber, at dagens demonstration gør indtryk på de folkevalgte.

- I morgen bliver det almindelig skoledag igen. Så satser vi på, at der er nogle, der har hørt os, og hvis ikke, der rigtig sker noget, må vi prøve at se, hvad vi så gør, siger elevrådsformanden.

 


Nyhedsoverblik