Grønne organisationer frygter vindmøllepark: Det vil forstyrre fuglelivet

40-50 nye vindmøller tæt ved kysten på Omø, kan gå hårdt ud over naturen og fuglelivet i området. Det mener flere grønne foreninger og fugleentusiaster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Planer om en kystnær havvindmøllepark ud for Omø møder nu massiv modstand.

Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Jægerforbund er gået sammen i protest mod vindmøllerne, som skal placeres kun syv kilometer fra land.

- Selvfølgelig ville det være bedre, hvis vindmøllerne lå længere ude på vandet. Den rivende teknologiske udvikling gør også, at det bliver billigere og billigere at flytte dem længere fra land, siger Poul Erik-Hansen, der har været medlem af Dansk Ornitologisk Forening i 50 år og boet på Omø hele sit liv.

quote Det område her er meget vigtigt, særdeles for edderfugle, fløjlsænder og sortænder. Men det er også ganske vigtigt for noget der hedder gråstrupe og lappedykkere

Poul Erik-Hansen, medlem af Dansk Ornitologisk Forening og beboer på Omø

Ifølge de grønne organisationer vil projektet ødelægge det rige og specielle fugleliv i området.

- Det område her er meget vigtigt, særdeles for edderfugle, fløjlsænder og sortænder. Men det er også ganske vigtigt for noget der hedder gråstrupe og lappedykkere.

Rastepladsen er speciel for fuglene

Planen er, at 40-50 havvindmøller skal placeres ved Omø Stålgrunde i Smålandsfarvandet ud for Stignæs i Syvestsjælland og nord for Lolland. Men hvis Energistyrelsen får realiseret planerne, risikerer vindmøllerne at komme til at forstyrre fuglelivet i området.

- Qua min interesse for fugle, synes jeg, det ville være tudedumt at ligge et industribyggeri lige, hvor en masse dykænder fra hele Skandinavien og Rusland kommer og skal tanke deres kroppe op på deres videre færd mod overvintringsområdet i Nordsøen, siger Poul Erik-Hansen.

Læs også
Unikt syn: Tårnfalk på Omø står helt stille i luften
Læs også
Unikt syn: Tårnfalk på Omø står helt stille i luften

Derfor forsøger han nu sammen med Dansk Ornitologisk Forening og andre grønne organisationer at råbe politikerne op. De frygter, at vindmøllerne vil skræmme fuglene væk.

- En rasteplads er meget speciel for fuglene. Hvis du selv skal køre til Syditalien, kører du heller ikke derned i ét stræk. Du mister koncentrationen og kører måske ind i en klippeblok og slår hele familien ihjel. Det samme gør sig jo gældende for fuglene. Når de kommer trækkende fra det nordlige Rusland, skal de have et sted af hvile for at blive friske igen. Det er logik, siger fugleentusiasten.

quote Jeg håber, de piller det af tegnebordet, og at der ikke kommer nogen vindmøller lige her

Poul Erik-Hansen, medlem af Dansk Ornitologisk Forening og beboer på Omø

Vindmøllerne kan flyttes et sted hen, hvor de ikke chikanerer naturen

Ifølge Dansk Naturfredningsforening vil de planlagte havvindmøller ikke kun ramme havets fødesøgende fugle med vingefang på op til 160 meter. Mange tusinde fugle vil risikere at flyve ind i området med møllerne med risiko for kollisioner.

- Bestanden får et yderligere tryk nedad. Det er der slet ingen tvivl om, siger Poul Erik-Hansen.

- Jeg håber, de piller det af tegnebordet, og at der ikke kommer nogen vindmøller lige her. Jeg er stor tilhænger af grøn energi, absolut. Men når jeg ved, der er en anden mulighed for at flytte vindmøllerne et andet sted hen, hvor de ikke generer naturen og de mennesker, der skal kigge ud over havet, er det da at foretrække.


Nyhedsoverblik