Grafik: Stoltheden fra Rusland nærmer sig Storebælt

Ubåden "Dmitrij Donskoj", som fredag ventes gennem Storebælt, er den sidste af de seks russiske Typhoon-ubåde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den atomdrevne russiske ubåd "Dmitrij Donskoj" sætter kursen ned gennem Storebælt fredag et lille døgn før forventet. Den er på vej til et flådejubilæum i Sankt Petersborg.

Ubåden ventes at sejle gennem Storebælt ved 16-tiden fredag, vurderer major Claus Elberth, vagtholdschef i Forsvarets Operationscenter. Her vil den kunne ses fra Storebæltsbroen. 

  • "Dmitrij Donskoj" er med sine 172 meter verdens største ubåd. Den er 23 meter bred. Ubåden blev søsat af den sovjetiske flåde i september 1980.
     
  • Ubåden eskorteres af slagkrydseren "Pjotr Velikij", som er flagskib for den russiske nordflåde, og to slæbebåde.
     
  • Den russiske flådeenhed forlod basen Severomorsk på Kolahalvøen i mandags. Skibene overvåges og følges ud i Østersøen af danske flådefartøjer.
     
  • "Dmitrij Donskoj" er den eneste tilbageværende i tjeneste af de seks ubåde af Typhoon-klassen, der blev bygget i sovjettiden for at kunne levere effektiv gengældelse på et vestligt angreb med atomvåben.
     
  • Det er første gang, en så stor ubåd sejler ind i Østersøen. Ifølge den russiske nordflåde har mandskabet fået grundig træning i at sejle gennem lavvandede områder som de danske stræder og Østersøen.
     
  • Typhoon-ubådene kunne gemme sig under isen i Arktis. De var bestykket med 20 missiler, der kunne medføre op til 200 atomsprænghoveder.
     
  • Det er uvist, om "Dmitrij Donskoj" har atomvåben om bord. Ubåden bruges angiveligt som testplatform af den russiske flåde.
     
  • I perioden 2003-2010 blev en serie på 14 nye Bulava-missiler testaffyret fra ubåden.
     
  • Ubådens bevæbning udgøres angiveligt af 20 styk ballistiske Bulava-missiler samt torpedoer på henholdsvis 533 mm. og 650 mm.
     
  • Efter internationale regler skal "Dmitrij Donskoj" sejle uddykket, altså i overfladen, når den passerer gennem Storebælt. Også en del af ruten i Østersøen kræver, at ubåden sejler på overfladen.

Kilder: The Independent Barents Observer, Forsvarsministeriet og Wikipedia. 

Ubåd
Læs også
Russisk atomubåd øger beredskabet i dansk farvand: Her kan du se den sejle forbi
Ubåd
Læs også
Russisk atomubåd øger beredskabet i dansk farvand: Her kan du se den sejle forbi

 


Nyhedsoverblik