Gods vil lave kæmpe produktion af svin med kun lidt medicin

Uden brug af kunstgødning og antibiotika vil der i fremtiden blive produceret 120.000 slagtesvin på Bregentved Gods mellem Ringsted og Haslev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I fremtiden vil der være større mulighed for at finde dansk svinekød i køledisken, når du er ude og handle.

Bregentved Gods er på vej mod Nordeuropas største slagtesvineprojekt. Det er totalentreprenøren Gråkjær A/S, der opfører fire svinestalde, hvor der vil være plads til cirka 32.500 slagtesvin, og der vil blive produceret 120.000 slagtesvin om året. 

- Vi tror timingen er god, fordi der er stor efterspørgsel på slagtesvinskød. De sidste år har antallet af slagtesvin herhjemme været faldende, så der er et stort behov, hvis vi skal bevare markedspositionen i verden, siger Anders Dolmer, godsforvalter på Bregentved Gods.

Danmarks Naturfredningsforening har været med undervejs i processen, og selvom foreningen ikke er begejstret ved udsigten til den store svineproduktion på Bregentveds jord, er de alligevel optimistiske i forhold til projektet.

quote Der er mange positive ting at sige om deres måde at drive landbrug på, så det er fint tænkt.

Palle Ystrøm, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Faxe.

- Vi så helst, at vi havde flere frilansgrise og mere økologi, men jeg synes, at det er positivt, at man forsøger at producere grise uden brug af antibiotika og zink som forebyggende, siger Palle Ystrøm, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Faxe.

Danmarks Naturfredningsforening har løbende været i dialog med Bregentved Gods.

- Vi har talt om, hvordan det bliver planlagt mest hensigtsmæssigt i forhold til placering og transport. Der er mange positive ting at sige om deres måde at drive landbrug på, så det er fint tænkt, siger Palle Ystrøm, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Faxe.

"Det mest klimavenlige svinekød i verden"

Produktionen vil være konventinonel, og der er blevet lagt en klimastrategi som indbefatter, at der ikke vil blive brugt kunstgødning eller så vidt muligt antibiotika.

quote Vi har forberedt det mest klimavenlige svinekød i verden og er ved at lave et staldanlæg med høj hygiejne uden brug af antibiotika.

Anders Dolmer, godsforvalter på Bregentved Gods

- Vi har forberedt det mest klimavenlige svinekød i verden og er ved at lave et staldanlæg med høj hygiejne så vidt muligt uden brug af antibiotika, siger godsforvalter Anders Dolmer og fortsætter:

- Vi vil lave et naturligt kredsløb, hvor markerne vil blive gødet med naturgødning, siger han.

Derudover er hans forventning at 85 procent af dyrene vil kunne komme igennem et griseliv uden antibiotika.

- I udlandet har man ofte givet svin antibiotika som vækstfremmer, og det giver nogle udfordringer omkring resistens, så vores fokus er på lille eller ingen brug af antibiotika, siger Anders Dolmer til TV ØST.

I den primære produktion vil der være mellem otte og 10 ansatte, men ifølge entreprenøren vil projektet medføre omkring 40 afledte arbejdspladser på eksempelvis slagterier.

Byggeprojektet vil stå færdigt i begyndelsen af 2018. 


Nyhedsoverblik