Geopark til eksamen: - Vi vil gøre det så godt som muligt

Folkene bag Geopark Odsherred er i disse dage til eksamen. To UNESCO-udsendte skal nemlig være med til at vurdere, om geoparken kan beholde titlen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lige for tiden er der meget på spil for Geopark Odsherreds direktør, personale og frivillige. Folkene bag Danmarks eneste geopark er nemlig til en slags eksamen.

- Altså jeg er nervøs på den måde, at vi gerne vil gøre det så godt som muligt. Men jeg er ikke nervøs på den måde, at vi siger; "Hold da op, vi hænger på klinten og er ved at falde ned", siger Hans-Jørgen Olsen, som er direktør i Geopark Odsherred.

Geopark Odsherred skal evalueres på, hvordan de formidler deres viden og historier om parken til de besøgende. 

Det er for at sikre, at de fortsat kan kalde sig en UNESCO Geopark, efter de fik godkendelsen i 2014. 

140724_geofestival.jpg
Læs også
Geopark Odsherred er en del af nyt UNESCO-program
140724_geofestival.jpg
Læs også
Geopark Odsherred er en del af nyt UNESCO-program

Skal besøge 23 steder

Derfor er to repræsentanter fra UNESCO Global Geoparks fløjet ind fra Kina og Canada, og de ankom mandag for at studere geoparken.

En af dem hedder Bill Merrifield, og han skal sammen med sin makker over tre dage besøge hele 23 steder i Geopark Odsherred. Han har især lagt mærke til parkens størrelse.

-  Det er en lille geopark. Min geopark for eksempel (i Canada, red.) er 2500 kvadratkilometer, mens denne her er 355 kvadratkilometer. Men det giver os dog en mulighed for at se mere af geoparken, så vi kan nå at se meget på kort tid, siger Bill Merrifield. 

De har blandt andet besøgt Besøgsmarken i Fårevejle Stationsby og nærstuderet afgrøder som gulerødder, beder og rodfrugter, som Lammefjorden er kendt for.

De har også besøgt kunstprojektet Geokids på Shelterpladsen ved Veddinge Bakker. Her er 3.500 masker sat op på pinde og udstillet i naturen.

Det er Hans-Jørgen Olsen og kollegerne, der har tilrettelagt ruten. De har haft fokus på at vise observatørerne bestemte steder og initiativer i parken. 

Geus
Læs også
Geopark Odsherred borer efter fortiden
Geus
Læs også
Geopark Odsherred borer efter fortiden

- Vi fik nogle anbefalinger, da vi blev godkendt i 2014, som sagde, at der var nogle ting, vi skulle gøre færdig. Der er en Højderygsti heroppe, som vi har set i formiddags. Der er et Geokids-projekt, siger han og fortsætter:

- Vi skulle lave et par infopunkter. Og så var det noget med lidt flere skilte, så det har været noget af det, vi har lagt ind i programmet. 

Fokus på geoparkens formidling

På disse såkaldte feltstudier laver de to UNESCO-udsendte nogle observationer, der skal bruges i en samlet evaluering senere.

Det er især formidlingen af geoparkens særlige områder og historier, som observatørerne har fokus på.

For eksempel om en given information er oversat til tysk, engelsk eller andre sprog. Formidlingen er nemlig en vigtig brik i UNESCOs koncept for geoparkerne, fortæller Bill Merrifield.

-  Vi forsøger at sikre, at Odsherred Geopark forstår nødvendigheden og vigtigheden af at gøre tingene tilgængelige og forståelige for folk, som ikke er geolog, landmand eller professionel ingeniør. Alle fra børn til voksne skal kunne forstå det, siger han. 

Ved årsskiftet forventer Geopark Odsherred at få svar på, om de bliver godkendt som UNESCO Geopark eller ej.


Nyhedsoverblik