Geolog finder tand fra oldgammel havvaran ved Stevns Klint

En geolog har fundet en tand fra en gigantisk havvaran, som levede i Danmark for 66 millioner år siden. Det er første gang, man ser spor fra denne havvaran.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er blevet gjort et meget sjældent fund ved Stevns Klint.

Sidste efterår fandt den tyske amatørgeolog Stefan Lips nemlig en tand fra en gigantisk havvaran, der levede for 66 millioner år siden. Tanden blev fundet under en fossiljagt ved Mandehoved, og den sætter en fed streg under, at livet i Kridthavet, som dækkede Danmark for 66 millioner år siden, ikke var helt ufarligt.

Tanden stammer fra en type Mosasaur, som man ellers aldrig har set i Danmark eller Sverige før. Man kender til to andre typer varaner, der levede i Danmark dengang - men det er altså første gang, man støder på denne. 

Mosasaurne var en enorm havvaran, også kaldt Carinodens, som kunne blive op til 15 meter lang. Tænderne hos denne type varan var brede og afrundede, så de dannede en bred, effektiv knuseflade, når mosasauren lukkede sine kæber.

Fantastisk spændende fund

Stefan Lips kontaktede Østsjællands Museum efter fundet, som i løbet af ingen tid kunne fastslå, at der netop var tale om en Mosasaurtand. 

Nu er tanden sendt til vurdering hos Danekræ Udvalget på Statens Naturhistorisk Museum, hvor den bagefter skal beskrives rent videnskabeligt af museumsinspektør ved Østsjællands Museum, Jesper Milán - som også er formand for Danekræ-udvalget i Danmark. 

- Det er et fantastisk spændende fund, der betyder, at vi nu har bevis for, at hele tre forskellige slags mosasaurere har svømmet rundt ved Stevns for 66 millioner år siden. Denne viden vil vi nu inddrage i vores formidling til alle klintens besøgende, siger Jesper Milán i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Stefan Lips gjorde det helt rigtige ved straks at kontakte fagkundskaben på Østsjællands Museum, efter han havde fundet tanden. Østsjællands Museum har gennem de sidste år gjort en målrettet indsats for at kommunikere regler for indsamling langs Stevns Klint ud til både danske og udenlandske amatørgeologer, og det ser nu ud til at have båret frugt. 


Nyhedsoverblik