Genbrugstøj er et hit - og konkurrencen er stor

Genbrug er guld, men der er også stærk konkurrence om det brugte tøj. Derfor åbner Folkekirkens Nødhjælp nyt sorteringslager i Rønnede

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hver uge ankommer der 1,3 tons brugt tøj til Folkekirkens Nødhjælps nye sorteringslager i Rønnede ved Faxe.

Her står frivillige for at sortere tøjet, inden det bliver sendt videre ud til Folkekirkens Nødhjælps butikker på hele Sjælland.

- Jeg ser efter, om det er slidt eller i stykker, hvis det er pænt, kan det komme videre, hvis der er pletter på, ryger det ud, siger Frida Larsen, der er en af de frivillige på sorteringslageret.

Bedre varer i butikkerne

Det nye sorteringslager blev oprettet i slutningen af sidste år. Før blev en del af tøjet sendt direkte ud til de enkelte butikker, som selv skulle stå for at sortere det, mens resten blev solgt til udenlandske opkøbere.

- Idéen er at få bedre varer ud i vores butikker, for det har der været efterspørgsel på, siger Finn Sørensen, der er projektansvarlig i Folkekirkens Nødhjælp.

Hver uge ankommer der 1,3 tons brugt tøj til Folkekirkens Nødhjælps nye sorteringslager i Rønnede ved Faxe.

De seneste år er markedet for genbrug eksploderet, og det nyder de velgørende organisationer godt af. De tjener hvert år mange millioner på genbrug.

Men konkurrencen på markedet er også skærpet. Antallet af genbrugsbutikker er steget markant, og der er kommet både nye kommunale og private aktører på markedet.

Det nye sorteringslager er Folkekirkens Nødhjælps forsøg på at følge med konkurrencen og samtidig få så mange penge som muligt ud af de brugte klæder.

Flere penge for tøjet

Det er endnu for tidligt at sige, hvor mange flere penge, Folkekirkens Nødhjælp tjener på det nye tiltag, men ifølge Finn Sørensen er der ingen tvivl om, at indtjeningen er steget:

- Hvis der er ti kilo i en pose, og vi sælger den til udenlandske opkøbere for 4 kroner per kilo, så får vi 40 kroner, men er der bare to stykker tøj i posen til 40 kroner, som kan bruges, så har vi faktisk allerede der fordoblet vores indtjening, forklarer Finn Sørensen.

Så mange penge tjener de velgørende organisationer på brugt tøj:

  • Røde Kors 66 millioner
  • Folkekirkens Nødhjælp 28,6 millioner
  • Danmission 16,6 millioner
  • Blå Kors 11 millioner

Tallene er fra regnskabsåret 2017

I de enkelte butikker er der også blevet taget godt imod det nye koncept:

- Vi får mange skønne ting ind fra borgerne her, men måske ikke altid lige på det tidspunkt hvor vi har brug for det, og så er det jo bare at tage telefonen og ringe til Rønnede og bede dem om at tage en sæk tøj med, næste gang de kommer forbi, siger Birhte Kruckenberg, der er butiksleder i Folkekirkens Nødhjælps butik i Præstø. 

Salg på nettet

Det er dog ikke kun i de lokale butikker, tøjet kan købes, for de dyreste genbrugsvarer bliver sat til salg på nettet.

- Det er et forsøg på at øge interessen for varerne, så vi måske kan få en lidt højere pris for tøjet, end vi kan få ude i butikkerne, siger Finn Sørensen.

Erfaringerne fra sorteringslageret i Rønnede er så gode, at Folkekirkens Nødhjælp har planer om at udbrede konceptet.

- Vi vil åbne endnu et sorteringscenter i Aarhus, sådan så vi også kan tilbyde de jyske butikker en bedre kvalitet, og vores jyske forbrugere og købere en bedre kvalitet, siger Finn Sørensen.


Nyhedsoverblik