Gadebelysning koster borgere mange tusinde kroner

Grundejerne på de private fællesveje i Vordingborg skal fremover selv betale for gadebelysningen - en ekstra udgift på flere tusinde kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg kan slet ikke følge den tankegang, at vi skal betale over en kvart million kroner for at få lov til at betale for vores egen gadebelysning. Det synes jeg ikke er rimeligt. 

Knud Due Andersen er formand for grundejerforeningen Bindeleddet i Ørslev. Han er på ingen måde vred over, at Vordingborg Kommunes politikere i en spareplan har besluttet, at grundejerne på de private fællesveje fremover selv skal betale for gadebelysningen. Det synes han faktisk er rimeligt. Han er også indstillet på, at grundejerne skal købe de nyopsatte LED-lamper af kommunen og vedligeholde dem. 

Derimod er han utilfreds med, at kommunen i et brev har pålagt grundejerne at kontakte et el-selskab for at få etableret en selvstændig strømtilslutning til gadebelysningen.

Hans grundejerforening har kontaktet SEAS-NVE, og prisen for at få koblet gadebelysningen fra den kommunale strømtilslutning lyder på 236.000 kroner eksklusiv moms.

Den regning skal deles af de 68 husstande i foreningen. Dertil kommer udgifter til lamper, strøm, serviceaftaler, osv. 

Hvis ikke grundejerne betaler, sænker mørket sig over Vordingborg, for så kommer kommunen og piller gadelygterne ned.

Udgifter kommer bag på politiker 
- Det kan jo ikke være rigtigt, at det er en udgift, der skal pålægges os. I nogle kommuner kan man betale for strømmen over ejendomsskatten. Andre steder er det grundejerforeningen, der står for betaling af strøm. Men det giver jo ingen mening, at vi ikke kan vedblive med at være koblet på kommunens gadebelysningsnet, og i stedet skal have store udgifter forbundet med at få sat nye strømbokse op, trukket strømkabler osv., siger Knud Due Andersen til TV Øst.

Det kommer bag på formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Thomas Christfort (kons.), at etableringsomkostningerne hos elselskaberne er så høje.

- Du kan måske kalde det lidt dårlig sagsbehandling. Jeg var ikke klar over, at det er en mulighed, at borgerne kan betale over f.eks. ejendomsskatten. Det vil vi gerne undersøge. Og det er klart, at når der er tale om så mange penge, som der er tale om her, så giver det sig selv, at vi gerne vil finde en fornuftig løsning for borgerne. 

Thomas Christfort opfordrer derfor de borgere, der er interesserede i at betale for gadebelysningens strømforbrug f.eks. over ejendomsskatten, til at kontakte kommunen.

Man kan skrive til privatgadelys@vordingborg.dk eller med almindelig post til Trafik, Park og Havne, Mønsvej 130, 4760 Vordingborg. Der er indsigelsesfrist fredag den 12. august 2016.


Nyhedsoverblik