Fugleinfluenzaen kan påvirke eksporten

Hvis sygdommen rammer avlerne, kan det få store økonomiske konsekvenser for virksomhederne. Sådan lyder det fra Det Danske Fjerkræraad.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den smitsomme fugleinfluenza H5N8 har taget livet af en stor gruppe troldænder på Møn, og det betyder, at dansk fjerkræ er i fare.

Sygdommen kan nemlig hurtigt få store negative konsekvenser, såfremt den ryger ind i en fjerkræbesætning. Her kan dødeligheden ifølge Fødevarestyrelsen nemlig komme helt op på 90 procent, og den udvikling er man hos Det Danske Fjerkræraad yderst bekymret for.

- Vi er meget bekymrede. Det er en meget alvorlig situation. Derfor anbefaler vi, at man lukker sine dyr inde, siger sektorchef Jørgen Nyberg Larsen.

På den måde vil der være større chance for at holde sygdommen ude af besætninger, mens avlerne samtidig skal sørge for at afskærme for vilde fugle, der kan smitte.

Økonomiske konsekvenser

Jørgen Nyberg Larsen er bekymret på medlemmerne af Det Danske Fjerkræraads vegne, fordi det kan få store økonomiske konsekvenser for dem.

- Det kan risikere at gå hen at påvirke eksporten, hvis det går ind i fjerkræbesætningen, siger han.

Han fortæller desuden, at det kostede 200 millioner kroner sidste gang, at Danmark blev ramt af fugleinfluenza. Men om sygdommen vil få nogle økonomiske konsekvenser i denne omgang, afhænger af hvilken virksomhed, der bliver ramt.

- Rugerierne er det værst tænkelige. Det vil påvirke produktionen, siger sektorchefen i Det Danske Fjerkræraad.

Juleanden i fare

Fugleinfluenzaen kan også have betydning for de ænder, der gerne skulle stå på bordet til jul. Her er det særligt de økologiske ænder, som Jørgen Nyberg Larsen er bekymret for, eftersom disse ikke indhegnes.

- Der går de nok rundt med jagtgevær for at holde vilde fugle væk, siger han.

Der er ingen risiko for, at mennesker bliver smittet gennem hverken æg eller andesteg.

Hvis du finder flere døde fugle på samme sted, beder Fødevarestyrelsen dig om i første omgang at lade dem ligge og hurtigst muligt tage kontakt til styrelsen på tlf. 72 27 69 00 eller udfylde formularen på hjemmesiden.


Nyhedsoverblik