Fugleinfluenza kan være skyld i flere end 30 svaners død

Brandvæsnet og miljøvagten var tirsdag eftermiddag ude om indsamle mere end 30 døde svaner. Foto: Steen Vagner Nielsen

Tirsdag fandt man 33 døde svaner ved Maribosøerne på Lolland. Nu mistænker man fugleinfluenzaen for at stå bag dødsfaldene.

33 døde svaner blev fundet i Maribo Søndersø tirsdag.

Nu går spekulationerne på, hvad det mon kan skyldes, at så stor en samling svaner er døde.

- Det er selvfølgelig et stort fund og det gør, at vi tager det alvorligt, siger Stig Mellergaard, der er souschef ved Fødevarestyrelsen.

- Problemstillingen er i øjeblikket, at vi har haft den her meget kolde periode, hvor de normalt skulle begynde at æde. Så der dør en hel masse af sult simpelthen, siger han.

Influenza kommer jo også til mennesker, når vi er stressede, så er vi mere modtagelige overfor influenza end andre

Stig Mellergaard, souschef ved Fødevarestyrelsen

Kan sagtens være fugleinfluenza

Men i og med at det er så mange svaner, der er døde, får også Fødevarestyrelsen til at frygte, at det kan være fugleinfluenza, der har været synderen.

- Det er mange, der er døde samme sted. Og det har vi set i England i svaner også, hvor der er set store dødsfald. Så det kunne sagtens være fugleinfluenza, siger Stig Mellergaard.

- Det kan være begge dele. Influenza kommer jo også til mennesker, når vi er stressede, så er vi mere modtagelige overfor influenza end andre. Så det kan sagtens være en kombination.

Døde ørne

Seneste tilfælde af fugleinfluenza blev fundet i havørne i Næstved og Maribo.

- Med de ørne som vi fundet, så ved vi, at fugleinfluenzaen ligger lidt derude. Men det er ikke markant, som vi så forrige år, hvor der døde enorme mængder fugle, siger Stig Mellergaard.

Læs også 30 døde svaner er fundet ved Maribosøerne

I 2016 anbefalede Fødevarestyrelsen, at fjerkræejere flyttede deres fugle indenfor på grund af fugleinfluenza. Men det niveau er ikke vi ikke kommet til.

- Der skal være mere markant dødelig i vildfuglene rundt om i landet. Indtil videre har vi is i maven, siger Stig Mellergaard. 

Tænk på smittebeskyttelse

Men med de tilfælde af influenza, der er fundet i døde, vilde fugle, så har Fødevarestyrelsen et par anbefalinger.

- Vores til gang er at appellere til folk, der har høns, om, at de skal tænke på smittebeskyttelse, siger Stig Mellergaard.

- Lad være at gå ind til dine høns med de sko, du har haft på udenfor. Sørg for de er rene. Lad være med at fodre dine høns udenfor, sørg for at foder indendørs, så de ikke kommer i kontkat med vilde fugle. Det er det eneste, vi vil gøre lige nu. Vi vil ikke begynde at lukke fuglene ind.

Der vil gå dage, før der kommer svar på undersøgelserne af de døde svaner. Først der vil man kende dødsårsagen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App