Frivillige ville forskønne byen: Blev bremset af en mur af bureaukrati

Besværlige sagsgange og indviklede processer spænder ben for de frivillige. Det er blandt andet gået ud over frivillige i Ugerløse syd for Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Her skal vi lave et bed, men det er vi ikke blevet færdige med.

Matilde Strøbæk Hansen viser rundt på pladsen ’Tingstedet’ i Ugerløse syd for Holbæk. Sidste år gik hun og en række andre frivillige i gang med at forvandle pladsen og gøre den mere attraktiv for besøgende.

badebro.jpg
Læs også
Frivillige ildsjæle får håndsrækning af ny kampagne
badebro.jpg
Læs også
Frivillige ildsjæle får håndsrækning af ny kampagne

Det var egentlig meningen, det kun skulle have taget et par måneder. Men indviklede kommunale sagsgange og omfattende bureaukrati har trukket projektet i langdrag. 

- Jeg synes, det er mærkeligt at opfordre til frivillighed i lokalområderne for så ikke at give godkendelse, når de frivillige endelig vil lave noget, siger hun. 

Forpligtede sig til at vedligeholde området

Først var det Holbæk Kommune, som de frivillige skulle slås med, blandt andet fordi kommunen ikke ville bruge penge på pleje af buske og træer.  

Derfor forpligtede de frivillige sig til at pleje de grønne arealer, men efterfølgende blandede Vejdirektoratet sig, fordi de havde skilte stående på området. 

Matilde Strøbæk Hansen føler ikke, at de frivilliges engagement bliver mødt med opbakning.
Matilde Strøbæk Hansen føler ikke, at de frivilliges engagement bliver mødt med opbakning.

- Vi blev slået helt ud og tænkte, at nu bliver det ikke færdigt, vi kan ikke nå det. Folk havde ellers meldt sig og sagt, jeg kommer den dag, du kommer den dag, jeg lægger sten, du planter roser, alt var klappet og klart, og så bliver vi pludselig stoppet i det, siger Matilde Strøbæk Hansen.

Frivillige trækker sig

De bureaukratiske benspænd har betydet, at projektet indtil videre har taget cirka et år, og undervejs er flere frivillige faldet fra. 

ugerloese.jpg
Læs også
Ugerløse er Danmarks mest sexede by
ugerloese.jpg
Læs også
Ugerløse er Danmarks mest sexede by

- Der er folk, der siger, nu gider jeg ikke vente mere, jeg laver noget hjemme hos mig selv i stedet, og det, synes jeg, er rigtigt ærgerligt, siger hun.

De frivilliges oplevelser i Ugerløse er langt fra enestående. Det bekræfter Charlotte Roest, der er bestyrelsesmedlem i LAG Sydsjælland, som uddeler penge til frivillige projekter fra blandt andet EU.

- Det er en svær proces, og det tager lang tid, fra man har idéen, og så tænker man, det her vil vi gerne have i næste uge, men der kan jo godt gå ét, to eller tre år, før projektet endelig står der, forklarer hun.

Nødvendigt med stramme regler

Men hun fastslår, at det er muligt at følge de frivillige projekter til dørs, hvis man væbner sig med tålmodighed. Og hun mener, der er en god grund til, at reglerne på området er så stramme. 

quote Man har de her regler og det her bureaukrati for at undgå snyd, det er jo for at passe på vores allesammens penge

Charlotte Roest, bestyrelsesmedlem i LAG Sydsjælland

- Man har de her regler og det her bureaukrati for at undgå snyd, det er jo for at passe på vores allesammens penge, passe på EU's penge, sådan så der ikke opstår misbrug, siger hun.

Her ved indgangen skulle der egentlig være fliser - men arbejdet lader vente på sig.
Her ved indgangen skulle der egentlig være fliser - men arbejdet lader vente på sig.

Borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder, sidder som bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd. Her har man forsøgt at hjælpe kommunerne med at inddrage de frivillige. 

- Der er det vigtigt, der sidder en ude i kommunen, som tager kontakt til de frivillige, også hvis man har søgt ind i en pulje, der ikke lige passer til projektet, så kan det godt være, man skal gelejdes over et andet sted, altså det skal simpelthen være nemt, fastslår han.

Tilgivelse frem for tilladelse

Efter en del tovtrækkeri nærmer forvandlingen af torvet i Ugerløse sig nu sin afslutning. Men fremover vil de frivillige i byen overveje det en ekstra gang, inden de giver sig i kast med lignende projekter.

- Vi vil helt klart i fremtiden overveje at søge tilgivelse i stedet for tilladelse, og det, synes jeg, faktisk er den forkerte vej at gå, men hvis det er vejen frem, så er det sådan, vi må gøre det, for vi kan ikke stå og skulle gøre en by pæn og brugbar, hvis det hele tager så lang tid, siger Matilde Strøbæk Hansen.

De frivillige har fået 14.000 kroner af Holbæk Kommune til projektet.


Nyhedsoverblik