Frisør går i krig mod farlig hår-kemi

Kicki Merkel er en ud af to grønne frisører her i regionen. I hendes salon er produkter med skadelige stoffer forbudt for at skåne kunder og ansatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kicki Merkel er en af blot to grønne frisører her i regionen. I hendes salon er produkter med skadelige stoffer forbudt, både for at skåne kunderne og de ansatte.

Når man sætter sig i stolen hos frisør Kicki Merkel, ligner det en hvilken som helst anden frisør. Men på en hylde i hjørnet hænger to små beviser på, at hun skiller sig ud. Mærkater med Svanemærket og et diplom fra Grøn Salon.

En ud af 35 i Danmark

Kicki Merkels salon er en ud af 35 frisørsaloner i Danmark, der er medlem af Grøn Salon. Grøn Salon er en forening, der forbyder omkring 70 skadelige, men ikke ulovlige, stoffer i frisørprodukterne. Hun har oplevet stor interesse for at gå til grøn frisør.

- Jeg kan mærke det på, at mine medarbejdere ikke får knopper op af armene. Jeg kan mærke det på, at vi får mange kunder ind, som tidligere ikke har kunne gå til frisør på grund af de stoffer, der sad i håret, når de gik derfra, siger Kicki Merkel.

Hun henvendte sig til TV ØST, da hun havde set nyheden om Camilla Jørgensen fra Rødbyhavn. Hun er uddannet frisør, men har måtte opgive drømmejobbet på grund af allergi, astma og reduceret lungekapacitet. Ifølge hende er det bivirkninger fra de produkter, hun brugte som frisør.

Læs også
Tidligere frisørelev advarer mod kemikalier
Læs også
Tidligere frisørelev advarer mod kemikalier

Selv ramt af problemer

Frisør Kicki Merkel har selv lidt af hovedpine og kronisk forkølelse. Men efter, at hun har startet sin egen grønne salon, er bivirkningerne forsvundet.

- Der er bestemt et alternativ. Vi kan jo se, at 80 procent af alle de frisører, der ikke kan tåle at være frisør, de kan faktisk stadig arbejde i en grøn salon. Det synes jeg er nogle rigtig flotte tal, siger Kicki Merkel.

I Dansk Frisør & Kosmetikerforbund støtter de kampen for at begrænse de skadelige kemikalier. De advarer dog om at stole blindt på Grøns Salons anbefalinger, fordi deres forbud ikke gælder alle, men kun mest skadelige stoffer.

- Derfor kan vi jo ikke sige, at vi 100 procent stoler på Grøn Salons liste over forbudte stoffer. Men vi bakker op om alle bedre tiltag, der kan forbedre arbejdsmiljøet og gøre det bedre for vores medlemmer, siger Lone Frost, der er formand i Dansk Frisør & Kosmetikerforbund.

Et skridt i den rigtige retning

Hos Grøn Salon erkender de kritikken, men mener også, at foreningens arbejde med at forbyde de mest skadelige stoffer er et stort skridt I den rigtige retning.

- Hvis vi vil bekæmpe alle stoffer på en gang, er der ikke nogen frisørsalon tilbage. Vi har valgt at reducere risikoen kraftigt, siger Johan Galster, der er kemiingeniør i Grøn Salon.


Nyhedsoverblik