Fremover bliver det lettere at være virksomhed i Næstved

Der skal ikke længere stilles en bankgaranti, når private virksomheder udfører mindre opgaver for Næstved Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis en privat virksomhed bliver hyret til at udføre en mindre opgave for Næstved Kommune, så kan firmaet fremover undgå at tage i banken for at skaffe en arbejdsgaranti. Garantien giver ellers kommunen sikkerhed for, at arbejdet bliver gjort færdigt, hvis ikke firmaet selv kan gennemføre det.

Men Plan- og Ejendomsudvalget i Næstved Kommune har besluttet, at bankgarantien fremover kun kræves ved projekter til mere end en million kroner.

Og det falder i særdeles god jord i Dansk Byggeri, som mener, at det vil få stor betydning for de små virksomheder i kommunen. De vil få lettere ved at konkurrere med de større spillere på markedet.

- For de små virksomheder er det forbundet med omkostninger og administrativt arbejde, hvis de skal i banken og betale for en bankgaranti, hver gang de skal skifte et par vinduer eller male et par mødelokaler for kommunen. Det bliver nemmere for dem fremadrettet at være med i konkurrencen om opgaverne, siger formand Jesper Toftebjerg Andersen fra Dansk Byggeri Sjælland.

Har sjældent brugt garanti

Det kommunale planudvalg er enig i, at det vil have stor betydning for små firmaer, hvis de ikke skal skaffe en bankgaranti ved små opgaver.

- Det vil give betydelig administrativ lettelse for håndværksvirksomhederne, da det er en tidskrævende og dyr proces at stille økonomisk sikkerhed for opgaver, og for mindre virksomheder har det også haft betydning for, om de overhovedet har kunne byde på en opgave, står der i referatet fra udvalgets møde den 6. februar.

I referatet fremgår det også, at ”det er Center for Trafik og Ejendommes opfattelse, at Næstved Kommune generelt sjældent har gjort brug af garantien i en byggesag".

- Det er selvfølgelig fornuftigt, at en kommune sikrer sig, når de beder nogen stå for fx et større byggeri, men de små garantier går op i omkostninger, og besværet er ikke fornuftigt i forhold til den reelle økonomiske sikkerhed, slutter Jesper Toftebjerg Andersen.


Nyhedsoverblik