Fremgang på Fejø: Flere flytter til de små øer

På Fejø har de – ligesom på de fleste andre små øer – knækket koden til, hvordan man får folk til at flytte til småøerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Befolkningstallet stiger på flere af regionens småøer. Især på Fejø går det godt.

Fem ud af syv småøer i regionen oplever befolkningstilvækst. Fejø er et godt eksempel.

Men også på Askø, Lilleø, Femø, Orø og Sejerø har de oplevet, at der kommer flere til øerne, imens befolkningstallet på Omø er det samme.

Tilflytter: I København ville man sit eget liv, og her vil man Fejø-livet

Ifølge sogn.dk er Fejø den ø, der har haft størst fremgang i befolkningstallet her i regionen med 28 nye tilflyttere i 2017.

Fejø topper popularitetsskalaen. Med de 28 nye tilflyttere er befolkningstallet på øen nu oppe på 462.

- Jeg er helt vild med Fejø og den her fælles bevidsthed om, at vi alle sammen er her på Fejø og gerne vil noget godt for øen. Da vi boede i København, ville man sit eget liv, hvor her, der vil vi Fejø-livet, siger Marcus Hansen, der har fået job som pædagogmedhjælper og er flyttet til Fejø.

quote Jeg flyttede tilbage, fordi ø-livet hernede giver mulighed for at udleve nogle værdier, som vi synes er vigtigere i vores familie, end at bo i nærheden af København og bruge lang tid på at arbejde og betale alt for meget for et hus

Ann-Mai Hansen, bestyrelsesmedlem i Fejø Børne- og Kulturhus

Beboer: ”Hvorfor går det først op for dem nu?”

Ann-Mai Hansen har et særligt forhold til øen, hvor hun er født og opvokset. Hun synes, det er en fornøjelse, at andre folk også har fået øjnene op for de muligheder, der er på Fejø.

- Jeg tænker: ”Hvorfor går det først op for dem nu? Sådan siger Ann-Maj Hansen, der bor på Fejø og hører, at der kommer flere til øen.

Hun flyttede til København for at tage en uddannelse, som så mange andre, men valgte at rykke tilbage til Fejø igen for et års tid siden.

- Jeg flyttede tilbage, fordi ø-livet hernede giver mulighed for at udleve nogle værdier, som vi synes er vigtigere i vores familie, end at bo i nærheden af København og bruge lang tid på at arbejde og betale alt for meget for et hus, siger Ann-Mai Hansen, der er bestyrelsesmedlem i Fejø Børne- og Kulturhus.

Læs også
Fejø-beboere glade for udtalelse: Får samme ret som alle andre
Læs også
Fejø-beboere glade for udtalelse: Får samme ret som alle andre

Samfundet: Skolen blev og virksomhederne udvider

Et af de steder, som udvider butikken er Bostedet Solvang. De har oprettet tre ekstra stillinger i løbet af 2017.

- Der skal jo flere medarbejdere til, jo flere arbejdsopgaver og jo flere beboere, vi har, siger Karin Birkedal, der er Leder på Bostedet Solvang.

Fejø Frugt, der er øens største virksomhed, hjælper også til med at lokke flere øboere til.

- Det bidrager jo med arbejdspladser til øen. Frugten skal pakkes, sendes og håndteres, siger Anne-Grethe Laursen, der er formand for Fejøforeningen.

Skolen var ved at lukke for tre år siden

For tre år siden viste Fejø-beboerne, at de står stærkt, når de står sammen.

I 2015 var Fejø Skolen lukningstruet, da der blandt andet ikke var nok børn til at fylde klasselokalerne. Antallet af beboere var faldende siden 2014. 

Fejøborgerne fik reddet skolen i sidste øjeblik og gennemtrumfet en lov, der skabte vejen for, at skolen kunne fortsætte som en satellitskole under Horslunde Privatskole

- En skole på en ø er jo afgørende. For de familier, vi gerne vil have flytter herover, er især børnefamilier, og der er skolegang og pasning et must, så man ikke skal over på den anden side med færgen for at få det behov dækket, siger Ann-Mai Hansen, bestyrelsesmedlem i Fejø Børne- og Kulturhus.

Og nu i 2018, ja så går det altså noget bedre med befolkningfremgangen.


Nyhedsoverblik