Fra tørre enge til frodigt vådområde: Vig har fået et fugleparadis

Et projekt har forvandlet tørre enge til en vaskeægte oase for fugle ved Vig i Odsherred. På tre måneder har flere fuglearter indtaget området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Krikænder, gravænder, og strandskader er blot nogle af de mange fugle, der den seneste tid har indtaget vådområdet i bunden af den inddæmmede Sidinge Fjord på Vig.

Indtil foråret lå de 100 hektar jord tørre hen, men nu er området sat under vand af miljøhensyn.

Gårdejer Torben Andersen, der er nabo til vådområdet, har på tre måneder set stedet forvandle sig til et vaskeægte paradis for fugle.

quote Der er sket noget fantastisk herude

Torben Andersen, gårdejer og nabo

- Der er sket noget fantastisk herude. Det er, at man har stoppet afvandingen af nogle engarealer og lavet en mosaik af vand med blanke vandspejle, der simpelthen har skabt et fugleliv, siger han.

Et miljøvenligt projekt

Vådområdet er ikke skabt for fuglenes skyld, men for at opfange og filtrere overskydende gødning fra de omkringliggende marker. 

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Søren Kiehn - TV ØST
 
  Foto: Søren Kiehn - TV ØST

Projektet er søsat af Naturstyrelsen, som har beregnet, at vådområdet vil kunne tilbageholde cirka ni tons kvælstof, hvilket svarer til en procent af den samlede udledning til Isefjord.

- Man har fjernet noget kvælstof ude i Isefjord, men ved siden af det, har man fået en fuglelokalitet, der siger spar to på Vestsjælland, siger naboen.

EU og Miljø- og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram har givet tilsagn om tilskud til projektudgifterne, som løber op i 9,2 millioner kroner. 

 
  Foto: Søren Kiehn - TV ØST
Se eller gense indslaget: Et nyt vådområde ved Vig er på rekordtid blevet et paradis for vilde fugle, og landmanden der passer området, vil nu kæmpe for at fuglenes nye fristed bliver til glæde for alle fugleinteresserede.

Nyhedsoverblik