Fra teenageknægt på Lolland til hele Danmarks popstjerne

Popsangeren Troels Gustavsen, også kendt som Noah, er på turne rundt i hele landet. Vi mødte lollikken inden, han gik på scenen på Vig Festival.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste kender ham fra radioen og mange kan formentlig også nynne med på sange som ’Kære mor’ eller ’Over byen’.

Andre kan måske huske ham fra TV 2s musikprogram ’Toppen af poppen’. Og lige for tiden kan man også høre Noah live på flere af de mange festivaler landet over.

Noah, der bærer navnet Troels Gustavsen, har sat sit præg på det danske musikmarked. Troels Gustavsen er opvokset i Sakskøbing på Lolland og bor i dag i Ry vest for Aarhus. Den unge sanger og sangskriver leverer dansksproget pop fra øverste hylde og har taget danskernes hjerter med storm.

Startede som duo

Noah blev oprindeligt dannet som en duo tilbage i 2008 af netop forsanger og sangskriver Troels Gustavsen og keyboardspiller Lasse Dyrholm. Sidstnævnte forlod senere hen bandet, men det betød ikke, at det var slut med musik fra Noah.

Fredag spillede Noah koncert på Vig Festivalen, og vi fangede ham til et interview umiddelbart inden, han gik på scenen. Her tog vi en snak om livet som teenager i provinsbyen Sakskøbing, Troels Gustavsens barndomsby, til nu at være kendt i hele landet.

Tag os med tilbage, hvor det hele startede. Hvornår begyndte du at spille musik?

- Jeg fik min første guitar, da jeg var omkring 13 år gammel, men jeg har altid haft musikken i mig. Jeg kan huske, jeg fløjtede små melodier, da jeg gik hjem fra skole eller børnehave. Så i virkeligheden vil jeg sige, at det altid har været en del af mig, og det har altid været omkring mig. Min far spillede selv guitar og havde et væld af gamle LP’ere, som jeg også hørte.

Hvornår hørte du din første sang i radioen?

- Det gjorde jeg i 2007, hvor min debutplade kom. Min første single, som var min engelsk sproget singer-songwriter. Det var meget specielt.

Det evige spørgsmål

Nu hedder du selv Troels – hvorfor Noah som kunstnernavn?

- Det er jo det evige spørgsmål. Det er også meget mærkeligt og meget skizofrent. Vi startede jo med at være to. Vi skulle finde på en fællesnævner for os, som skulle være et navn, der kunne lyde godt og kunne se godt ud på papiret. Og samtidig binde det sammen med, at vi skrev alting på dansk. Og derfor brainstormede vi en masse navne, som lød nordiske, og det var så blandt andet Noah.

Du er jo selv fra Sakskøbing – hvordan har det været at vokse op på Lolland?

- Det har været godt. Jeg har ikke prøvet andet, kan man sige. I og med, at jeg er vokset op et sted, hvor man har kunnet cykle ud til noget vand og gå en tur i skoven, og det har været let tilgængeligt at komme på stranden. Så er det måske en af de ting, jeg sætter rigtig stor pris på i dag. Jeg er flyttet ud i en mindre by, hvor man kan lidt det samme.  

Hvordan er det så at være en ung knægt fra en provinsby til lige pludselig at alle kender dig i hele landet?

- Det er ikke noget, jeg tænker så meget over. Men det er da pudsigt. Og jeg synes også, det er mærkeligt, når folk kommer og vil have et billede eller en autograf.

Hvordan vænner man sig til at blive genkendt på gaden?

- Det er også svært at vænne sig til. Det ved jeg ikke, hvordan man gør. Jeg tror bare, man tager en dag ad gangen, og det prøver jeg at gøre.

I gang med ny plade

Er der et nummer, du er særligt glad for?

- Jeg har mange numre, jeg er glad for, men jeg tror måske af de nyeste numre, jeg har lavet, så er ’Kære mor’, som er en sang til min egen mor, noget som betyder rigtig meget for mig og derfor også en sang, jeg vil pege på.

Hvorfor betyder den sang så meget for dig?

- Den er meget personlig, og så rummer den en masse følelser, som jeg har haft i en masse år, som jeg aldrig helt har kunnet forløse, og det kom med den sang. Det er en sang, der har været undervejs i mange år, så den betyder rigtig meget.

Nu er du på tur i hele landet. Hvad skal der ske bagefter?

- Jeg skal jo i gang med en ny plade, som jeg er så småt i gang med mellem alle koncerterne. Det er lidt et sjovt hamsterhjul at turnere og skrive nye ting og turnere med det nye. Sådan skulle det helst gerne forløbe og blive ved med i mange år.

Så der er mere musik på vej fra Noah?

- Ja, for Søren da.


Nyhedsoverblik