Fra Østerbro til øko-landbrug - landbrugskollektiv har vokseværk

Flere børnefamilier har skiftet larm og by ud med land og idyl i økolandsbyen Karise Permatopia

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et moderne, bæredygtigt, selvforsynende og børnevenligt boligfællesskab.

Sådan lyder visionen for økolandsbyen Karise Permatopia, der ligger lidt uden for Karise på Sydsjælland.

quote Det opfylder flere behov end der, hvor vi boede før

Mette Kragelund, beboer i Karise Permatopia

Her bor knap 210 indbyggere i et landbrugskollektiv med bæredygtige rækkehuse, fællesgård, økologisk landbrug og forsyningsanlæg – designet efter permakultur.

Børnevenlige omgivelser

En af dem, der har slået sig ned i Karise Permatopia er Mette Kragelund.

For et par måneder siden skiftede hun københavnerlivet ud med et rækkehus i landsbrugsfællesskabet sammen med sin mand og deres to børn.

Det er det især det børnevenlige miljø, som har fået Mette Kragelund og hendes familie til økolandsbyen.
Det er det især det børnevenlige miljø, som har fået Mette Kragelund og hendes familie til økolandsbyen. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

- Det giver mig stor glæde og meningsfuldhed, fortæller hun.

Børnefamilien har længe haft en drøm om at flytte i landbrugsfælleskab sammen med andre børnefamilier, og Mette Kragelunds bedre halvdel fremhæver især det fællesskab og sammenhold, som der er beboerne i mellem.

- Det, som er rigtig rart, er det sociale, og at der er så mange øjne til at kigge efter børnene, fortæller Thomas Schepelern.

TV ØST var på besøg i økolandsbyen fredag, hvor humøret var helt i top. Børnene legede i det gode vejr, og beboerne afholdt fællesspisning.

Permakultur

Permakultur betyder vedvarende kulturer. Ordet kommer af det engelske ord permaculture, som er en forkortelse af Permanent Agriculture. 

Kort fortalt går permakultur ud på at dyrke sine egne fødevarer på en bæredygtig måde. Det vil sige, at man stort set kun bruger vedvarende resurser som sollys, regn og vind samt planter og dyr.

Det betyder også, at man så vidt muligt undgår at bruge fossilt brændsel, for eksempel ved at ikke at transportere grøntsagerne, ved at lade havefræseren stå og i det hele taget undlade at købe en masse produceret havegrej.

- Lige nu er det ret fantastisk at sidde i solen og spise sammen, men der jo også for mange af os været en lang proces, og vi er jo hverken helt eller halvt færdige med noget som helst, lød det fra Signe Glahn, beboer i økolandsbyen.

Med de høje ambitioner for landbrugsfællesskabet følger der hårdt arbejde. Derfor er der to timers arbejdsforpligtelse for beboerne.

Men på trods af de mange arbejdstimer er Mette Kragelund tilfreds med den nye tilværelse i Karise Permatopia

- Det opfylder flere behov end der, hvor vi boede før. Der er meget mere mening i det, siger hun.

Se indslaget her.

Lidt uden for Karise er en moderne økolandsby ved at tage form. Her er godt 210 beboere flyttet ind, og skal være med til at skabe fællesskabet omkring Karise Permatopia.

Nyhedsoverblik