Fra kunstnerspire til biskop: Kom tæt på Marianne Gaarden

Det har ikke altid ligget i kortene, at Marianne Gaarden en dag skulle blive biskop. Som ung drømte hun om at blive kunstner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var ikke mange, der havde forudset, at Marianne Gaarden en dag skulle iklæde sig en bispekåbe.

Hun var ikke kristen, hun kom ikke fra et kristen hjem, og som ung drømte hun om at blive kunstner. Men i sidste ende var det alligevel kristendommen, der blev hendes levevej.

Bispekåbe
Læs også
I dag får Lolland-Falster en ny biskop
Bispekåbe
Læs også
I dag får Lolland-Falster en ny biskop

Marianne Gaarden, der er opvokset i Brønderslev i Vendsyssel, tilbragte som teenager det meste af sin tid i en svømmehal, hvor hun svømmede konkurrencesvømning, var svømmetræner og livredder.

Hun drømte om at blive kunstner, hvilket i 90’erne førte hende til Barcelona, hvor hun gik på kunstnerskole.

- Det er endnu et af mit livs overraskelser. Men jeg er efterhånden blevet så gammel, at jeg forventer mig faktisk nærmest hvad som helst af mig selv. For jeg har ikke gjort noget af det, jeg troede, jeg skulle, har Marianne Gaarden tidligere udtalt til TV ØST.

Teologistuderende og præst

Men efter en diskussion med nogle gode venner om at slippe kontrollen i sit voksenliv, fandt hun ud af, at det var noget helt andet, hun skulle beskæftige sig med.

- Det var i den sammenhæng, at jeg blev spurgt om, hvad jeg så havde tillid til, der gjorde, at jeg turde slippe kontrollen. Mit svar var, at hvis man har tillid til Gud, kan man slippe kontrollen. Mit svar kom egentlig lidt bag på mig, men samtidig gav det hele pludselig mening, og det var startskuddet til at læse teologi, siger Marianne Gaarden.

Læs også
Marianne Gaarden bliver ny biskop i Lolland-Falsters Stift
Læs også
Marianne Gaarden bliver ny biskop i Lolland-Falsters Stift

I 2005 afsluttede hun teologistudiet på Københavns Universitet, og efterfølgende har hun været sognepræst i Frederiksborg Slotskirke og i Præstø-Skibinge Pastorat.

Sorg og omstrukturering

For ni år siden mistede Marianne Gaarden pludseligt sin mand, der også var far til hendes to drenge. Troen var hendes styrke i den efterfølgende periode, der var præget af stor sorg og en følelse af, at hendes verden faldt fra hinanden.

Det var også i den forbindelse, hun endnu en gang besluttede at omstrukturere sit liv. Hun gik i gang med en ph.d.-afhandling om kommunikationsprocesser i prædiken.

Dronning Margrethe ved Dragsholm Slot.
Læs også
Dronning Margrethe kommer til bispevielse på Lolland
Dronning Margrethe ved Dragsholm Slot.
Læs også
Dronning Margrethe kommer til bispevielse på Lolland

Hun afsluttede sin ph.d. i 2014, og efterfølgende har hun fungeret som lektor og teologisk konsulent i Helsingør Stift, hvor hun har haft ansvar for præsternes efteruddannelse.

Rykker med sin mand til Nykøbing Falster

I dag er hun 53 år og er blevet gift igen med Michael Schelde. Stik imod livets tidligere forventninger rykker de nu til Falster.

- Der gik et par måneder, fra jeg blev spurgt, til jeg sagde ja. Vi skulle jo være enige derhjemme, for det betyder jo, at vi flytter herned og forpligter os 100 procent til opgaven. Men heldigvis har jeg min families opbakning, siger Marianne Gaarden.

Blå bog

  • 53 år og mor til to voksne drenge
  • Opvokset i Brønderslev i Vendsyssel og datter af to lærere
  • Gift med Michael Schelde, leder af Grundtvig Centeret på Aarhus Universitet
  • Har gået på kunstskole i Barcelona i Spanien
  • Været sognepræst i Frederiksborg samt Præstø-Skibinge Pastorat
  • Skrevet ph.d.-afhandling om kommunikationsprocesser i prædiken
  • Teologisk konsulent ansat i Helsingør Stift med ansvar for præsternes efteruddannelse
     
Kilde Mariannegaarden.dk

Nyhedsoverblik