Forvekslet med slikpapir: Finder stor møntskat på Stevns

Arkæologer har gjort et usædvanligt fund af møntskat fra 1200-tallet i en udgravning på Stevns.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvad der lignede slikpapir midt i en udgravning af et palisadeanlæg fra den yngre stenalder på Stevns, viste sig at være en møntskat, som formentlig stammer fra middelalderen.

quote Jeg troede simpelthen, at nogen havde smidt skriggrønt karamelpapir ude på gravningeng blev lidt irriteret over det

Mette Madsen, arkæolog og museumsinspektør på Museum Sydøstdanmark

- Jeg troede simpelthen, at nogen havde smidt skriggrønt karamelpapir ude på gravningen og blev lidt irriteret over det. Men så tog jeg et nærmere blik og var lige ved at få et hjertestop, for jeg tænkte: Det er en skat, det er vist ikke noget karamelpapir, siger Mette Madsen, arkæolog og museumsinspektør på Museum Sydøstdanmark.

Mønterne er formentlig fra 1200-tallet, og selvom de er slidte, fortæller Mette Madsen, at der står Valdemar Sejr og Christoffer den 1. på nogle af mønterne. De var begge konger i Vordingborg i perioden.

Møntskat i grøftkanten

Det var i forbindelse med, at sportshallen i Rødvig skulle bygges i vinter, at hele den omkringliggende mark på Rødvigvej skulle undersøges.

Til at starte med troede arkæologen, at mønterne var grønt karamelpapir.
Til at starte med troede arkæologen, at mønterne var grønt karamelpapir. Foto: Pernille Rohde Sloth

Akæologerne fra Museum Sydøstdanmark lavede en lille udgravning i området og fik tildelt en særbevilling fra Slots- og Kulturstyrelsen, da området viste sig at være en dyrkningstruet lokalitet.

Nu har de så fundet mønskatten i jordmulden i grøfkanten, som ifølge arkæologen et usædvanligt fund.

quote Men så tog jeg et nærmere blik og var lige ved at få et hjertestop

Mette Madsen, arkæolog og museumsinspektør på Museum Sydøstdanmark

- Det er ikke så tit, at vi finder møntskatter under udgravninger. Det er normalt noget, detektorførerne frembringer med deres detektorer, siger Mette Madsen. 

Skat lå frit fremme

Mens der blev gravet i palisadeanlægget, røg nogle af mønterne ud af en brun pose, som de lå i. Mønterne og posen har lignet jordfarven, og det er blandt andet derfor, at man ikke har set mønterne i første omgang. På den måde lå de frit fremme hele weekenden.

- De har ligget eksponeret hele weekenden. Det var først i mandags, at vi opdagde, at skatten lå lige i overfladen i kanten af grøften, siger Mette Madsen.

Fordi mønterne har været udsat for vand og luft, er de nu blevet grønne og har fået en iøjenfaldende farve. 

- Det vidner om, at mønterne indeholder en høj koncentration af kobber, forklarer Mette Madsen. 

 
  Foto: Pernille Rohde Sloth
Brandmus
Læs også
Overraskende nyt: Lollandske mus kom til Danmark med skib i bronzealderen
Brandmus
Læs også
Overraskende nyt: Lollandske mus kom til Danmark med skib i bronzealderen

Store dele af posen er ifølge Mette Madsen velbevaret efter så mange år, fordi metal har en konserverende effekt på organisk materiale.

Hele skatten er nu gravet op og bliver sendt til Nationalmuset i København, hvor den bliver konserveret. Hos Museum Sydøstdanmark håber man, at mønterne derefter vil komme tilbage, så man kan udstille dem lokalt. 


Nyhedsoverblik