Forsvarer: Tømmerup-præst vil ikke dømmes for noget, han ikke har gjort

Man skal være påpasselig med at stole blindt på børnenes vidneforklaringer. De kan være påvirket udefra, siger forsvareren i Tømmerup-sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tømmerup-sagen er ved at nå sin afslutning ved Retten i Holbæk.

Gennem de seneste uger har en lang række børn og unge forklaret, hvordan en 47-årig tidligere præst fra Tømmerup angiveligt har krænket dem seksuelt. Krænkelserne skulle være foregået over en periode på ti år.

Men nævningene skal være påpasselige med at stole blindt på de unges forklaring, lød det i dag fra forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen i hans procedure.

quote Man kan få et barn til at fortælle om episoder, der aldrig er fundet sted

Ulrik Sjølin Pedersen, forsvarer

- Det er meget unge mennesker, der har vidnet, og man skal vurdere, om der måske er lagt lidt til og trukket lidt fra, sagde han blandt andet.

Kan være falsk erindring

Præsten har erkendt flere forhold, blandt andet et forhold til en 13-årig pige, og at han har stukket en finger up i endetarmen på en 12-årig dreng. Men han nægter at have haft analsex med dem, selv om børnene forklarer noget andet.

- Dels kan man påvirke et barns hukommelse, hvis udspørgeren stiller ledende eller manipulerende spørgsmål. Man kan få et barn til at fortælle om episoder, der aldrig er fundet sted, sagde Ulrik Sjølin Pedersen. 

- rigtig beskæring- Tømmerup Præst i retten
Læs også
Anklager i Tømmerupsag: Præsten har et særligt talent for at spotte sårbare børn
- rigtig beskæring- Tømmerup Præst i retten
Læs også
Anklager i Tømmerupsag: Præsten har et særligt talent for at spotte sårbare børn

Forsvareren forklarede i den sammenhæng, at juraprofessor Eva Smith fra Københavns Universitet har lavet en afhandling, der handler om falsk erindring.

Den handler om, at man kan komme til at huske noget, som aldrig er sket. Og det mener forsvareren altså er sket i denne sag.

quote Det giver ikke mening, at præsten skulle nægte at have haft analt samleje, hvis han havde gjort det

Ulrik Sjølin Pedersen, forsvarer

Forældre havde en agenda

Anklagemyndigheden har som en del af sagen blandt andet fremlagt en lydoptagelse, hvor forældrene til den 12-årige dreng snakker med ham om, hvad han har oplevet hos præsten.

- Forældrene har en agenda, når de spørger ham, hvad der er foregået. Det kan man høre på lydfilen, forklarede forsvareren under sin procedure.

I den sammenhæng henledte forsvareren også nævningenes opmærksomhed på, at drengen i den første afhøring ikke ville fortælle meget, men at han pludselig kunne huske, at han havde haft analt samleje med præsten. 

- rigtig beskæring- Tømmerup Præst i retten
Læs også
Krænket af Tømmerup-præst: Overgrebene var ydmygende og grove
- rigtig beskæring- Tømmerup Præst i retten
Læs også
Krænket af Tømmerup-præst: Overgrebene var ydmygende og grove

- Men han har også talt med sine forældre, og han har talt med en af de andre unge i sagen. Hvis man bliver spurgt mange gange, kan man godt sige ja. Og det giver ikke mening, at præsten skulle nægte at have haft analt samleje, hvis han havde gjort det, sagde Ulrik Sjølin Pedersen.

- Han har jo erkendt, at han har stukket en finger i den 12-åriges endetarm. Så det er i princippet uden betydning for dommen, om han også har penetreret ham med sin penis. Han vil bare ikke dømmes for noget, han ikke har gjort.

quote Der er ikke nogen af os, der kan se, om der er penetration på billederne. Så skal vi ud i at gætte. Og skal vi det i en straffesag? Nej, det skal vi ikke.

Ulrik Sjølin Pedersen, forsvarer

Man skal ikke gætte

En del af anklagemyndighedens sag henvender sig mod de billeder og videoer af børnene og de unge, der er fundet hos præsten.

Præsten har forklaret, at selv om det på nogle af billederne ser ud til, at han har sex med børnene, så er det ikke tilfældet. Han fortæller, at billederne er opstillede.

- Der er ikke nogen af os, der kan se, om der er penetration på billederne. Så skal vi ud i at gætte. Og skal vi det i en straffesag? Nej, det skal vi ikke. Det er et krav, at der er bevis, sagde forsvareren i sin procedure. 

Tømmerup Kirke
Læs også
Mor til 12-årig dreng: Præsten ville spille et ”bøsse-drikke-spil” med min søn
Tømmerup Kirke
Læs også
Mor til 12-årig dreng: Præsten ville spille et ”bøsse-drikke-spil” med min søn

En del af anklageskriftet handler om et forhold, som præsten havde til en dreng på dengang 15 år. Præsten er tiltalt for blandt andet at have misbrugt ham, mens han sov, men præsten mener, at han var vågen og selv seksuelt søgende i forhold til sit eget køn. Det nægtede drengen i retten.

- Men hans forældre var til stede i retten. Skulle han så sidde og indrømme, at det var sådan, det var? Han havde jo ikke regnet med, at det nogensinde skulle frem, sagde forsvareren og bad i samme ombæring nævningene om at være kritiske overfor beviserne.

quote Præsten har ikke misbrugt sin gerning som præst. Det foregik ganske vist i præstegården, men det var ikke i forbindelse med præstegerningen

Ulrik Sjølin Pedersen, forsvarer

- Det er tabubelagt at være homoseksuel. Især blandt unge, der ikke ved, hvad vej det går. Selv om vi bryster os af at være åbne og frie i Danmark.

Præst misbrugte ikke sin stilling

Og på spørgsmålet om, hvorvidt præsten har misbrugt sin stilling og magtposition til at få de her børn og unge med på seksuelle lege, var forsvareren meget klar i spyttet.

- Præsten har ikke misbrugt sin gerning som præst. Det foregik ganske vist i præstegården, men det var ikke i forbindelse med præstegerningen. 

Læs også
Far til krænket pige: - Min datter er fuldstændig knækket
Læs også
Far til krænket pige: - Min datter er fuldstændig knækket

Præsten selv ønskede i dag ikke at komme med den afsluttende bemærkning i sagen.

- Det venter jeg med, til der skal tales sanktion, sagde han.

Nævningene har nu trukket sig tilbage for at vurdere skyldsspørgsmålet. Den er de klar med den 10. november klokken 13. 


Nyhedsoverblik