Forsvarer: For stor risiko at gå videre til Højesteret

Den 32-årige sygeplejerske fik i dag 12 års fængsel for fire drabsforsøg. En dom, som forsvareren ikke vil anke til Højesteret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sygeplejersken fra Nykøbing Falster er blevet idømt 12 år som straf for fire drabsforsøg. 

Onsdag blev byrettens dom nemlig omstødt, så sygeplejersken ikke længere er dømt på livstid for tre drab og et drabsforsøg. Og det var heller ikke et enigt nævningeting, som står bag de 12 års fængsel. 16 stemmer lød på 12 år, mens to stemmer på 10 år. 

Sygeplejersken var ikke selv til stede, da straffen blev givet ved Østre Landsret i dag. Men det var hendes forsvarer.

- Jeg var lettet, altså det er jo klart. I går havde vi sat næsen op efter, at hun skulle frifindes i lyset af den erklæring fra Retslægerådet, så blev det så sat ned fra drab til drabsforsøg - og så var spørgsmålet i dag jo, hvad hun skulle have straf, siger forsvareren, Michael Juul Eriksen. 

Så resultatet live i tv'et

Forsvareren påstod i går, at sygeplejersken ville få mellem 10-12 år. Anklagemyndigheden gik efter livstid. 

- Havde hun fået livstid, så alt det, vi havde vundet i forhold til at få hende frifundet for drab, var lidt omsonst, fordi hun alligevel får den samme straf. Det er jo slutresultatet, der tæller i den sidste ende. Så derfor var jeg selvfølgelig meget lettet, og det var min klient også. Jeg snakkede med hende lige efter dommen, og hun var også lettet, siger Michael Juul Eriksen. 

anklager_karen_vistisen.jpg
Læs også
Anklager: Jeg er overrasket over, at den ender med 12 års fængsel
anklager_karen_vistisen.jpg
Læs også
Anklager: Jeg er overrasket over, at den ender med 12 års fængsel

Hvorfor var hun her ikke i dag? 

- Efter loven har hun ikke pligt til at være her, fordi hun ikke længere har mulighed for at sige noget. Det er jo ikke en stor fornøjelse for hende at sidde i det virvar. I det øjeblik hun ikke havde pligt til at være tilstede, så var hun bedre tilpas med at få telefonisk. Hun så faktisk resultatet live i fjernsynet og så snakkede hun med mig bagefter, lyder det fra forsvareren. 

- Alle vi andre er jo spændte på resultatet, men for hende er det jo hendes liv, det drejer sig om 

Skal sidde fængslet i fem år

Den 32-årige sygeplejerske var lettet over de 12 års fængsel. Og det kan lyde som lang tid, men set i forhold til livstid giver det nogle helt andre fremtidsudsigter, forklarer forsvareren. 

- Jeg forklarede hende, hvad 12 års fængsel betyder. Der er jo forskel på livstidsstraf og en tidsmålt straf. Man opererer jo ikke med prøveløsladelese, når man taler livstidsstraf. Det gør man jo med tidsmålt straf, siger Michael Juul Eriksen. 

Sygeplejersken er ikke straffet før, og det spiller også ind på den samlede tid, hun skal sidde i bag tremmer.

- Det vil sige, hun skal sidde i otte år minus den tid, som hun har siddet - to år og tre måneder - så hun mangler fem år og ni måneder at afsone og kan komme på udgang snart. 

- Selvfølgelig er fem år lang tid, men vi taler alternativt at sidde livstid og ikke vide, om man kommer ud om 30 år. Det er forskellen på at få et liv igen og så sidde i fængsel resten af sin tid. 

For stor risiko at anke

I går sagde forsvareren, at han overvejede at gå videre til Højesteret. Det ville han gøre ud fra det princip, at sygeplejersken ikke gjorde noget med forsæt. 

Men det har ændret sig efter dagens strafudmåling. 

- Jeg mener stadigvæk, at argumentet er det samme, men det er også klart, man skal jo altid vurdere risici med at få et dårligere resultat mod at få et bedre resultat. Og hvad er det, vi gambler med her? Det er jo de mange år af hendes liv, hvis livstidsdommen kommer på spil igen i Højesteret, siger Michael Juul Eriksen. 

- Derfor er det en lidt ny situation. Det er jo en risikovurdering: Det er simpelthen for farligt at forsøge, selv om vi føler, der er en mulighed for at få medhold i Højesteret. Og risikoen for at miste det, hun har fået, den er nok for stor efter min opfattelse. 


Nyhedsoverblik