Sygeplejerske-sagen: Forsvarer stiller spørgsmålstegn ved dødstidspunkter

Sygeplejerskesagen fortsatte i dag Østre Landsret. Her havde forsvareren fokus på usikkerheden omkring de registrerede dødstidspunkter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På fjerdedagen i ankesagen i Østre Landsret mod den 32-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus var en stor del af forsvarerens fokus på de dødstidspunkter, som en statistiker har brugt til at fremvise, at der har været flere døde på sygeplejerskens vagter i 2011 og 2012 i forhold til, når andre medarbejdere har været på vagt.

Professor i statistik Steffen Lauritzen fra Københavns Universitet har for politiet undersøgt og sammenlignet dødslister og vagtplaner fra de afdelinger, hvor sygeplejersken har arbejdet. 

- Der har været tale om en fordobling af antallet af dødsfald i 2011 og 2012 på tiltaltes vagter, sagde han i Østre Landsret i dag, og påpegede samtidig, at han ikke kunne se en forøget dødelighed på sygeplejerskens vagter i tidsperioden fra 2012 og frem til 2015.

Usikkerhed omkring dødstidspunkter

Professoren har altså gennemgået dødslister fra sygehuset, men den tiltalte sygeplejerskes forsvarer var interesseret i, hvordan disse var udarbejdet.

- Kender du det reelle dødstidspunkt, eller kender du proceduren for, hvornår en person erklæres død? Kan der være usikkerheder? spurgte forsvarer Michael Juul Erichsen.

Her svarede professoren, at der kan være usikkerhed omkring, hvornår en patient reelt er død, og hvornår han er erklæret død af en læge. I den forbindelse blev den tiltalte også afhørt. Forsvareren ville vide, om sygeplejersken kunne lave en attest på, at en person er død.

- Nej, så skal jeg tilkalde en læge, fortalte den tiltalte, og forklarede at der på en travl vagt nemt kan gå mange timer, fra en læge bliver kontaktet af en sygeplejerske, til patienten erklæres død af en læge, fortalte hun.

Seks timer før en læge erklærer patient død

Ifølge sygeplejersken er det tidspunktet, hvor lægen ved selvsyn konstaterer at døden er indtruffet, der fremgår på dødsattesten, men den påstand var et vidne, en tidligere oversygeplejerske og nuværende afdelingssygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus, ikke enig i.

- Man skriver det tidspunkt, som sygeplejersken siger og har noteret, forklarede vidnet i retten, og kunne samtidig bekræfte, at der kunne gå helt op til seks timer fra en sygeplejerske havde opdaget en død patient, før en læge selv erklærede patienten død.

Forsvarer Michael Juul Eriksen fortalte efterfølgende, at han kunne se tre forskellige tidspunkter angivet på dødsattesterne. Derfor bad han anklageren om at undersøge, hvilket dødstidspunkt statistikeren har arbejdet ud fra, da det kan have betydning for usikkerheden i udregningerne. 

Retssagen fortsætter onsdag i Østre Landsret. 

oesterlandsret-sygeplejersken2.jpg
Læs også
Ankesag: Den drabstiltalte sygeplejerskes 7-årige datter skal videoafhøres
oesterlandsret-sygeplejersken2.jpg
Læs også
Ankesag: Den drabstiltalte sygeplejerskes 7-årige datter skal videoafhøres

 


Nyhedsoverblik