Forsvarer og dommer enige: Anklager brugte forkert paragraf

Fredag formiddag blev Rikke Louise Andersen frifundet for at skulle betale 5.000 kr. for at have delt et foto af en blotter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rikke Louise Andersen fra Nyråd var blevet idømt en bøde for at have delt et foto af en mand, der blottede sig for hendes datter og datterens veninde i sommer.

Bøden blev givet efter Persondatalovens paragraf 26, men fredag afgjorde dommeren i Retten i Nykøbing Falster, at Rikke Louise Andersen ikke kan kan dømmes efter den paragraf.

Dermed var han på linje med Rikke Louise Andersens forsvarer.

Forsvarer: Rikke lavede ikke optagelserne

- Den paragraf vedrører de dataansvarlige, altså dem, som har stået for de pågældende optagelser, og det har Rikke jo ikke, siger hendes advokat, Silas Hecht fra Vivolex Advokatfirma til TV ØST.

Rikke Louise Andersen så overvågningsvideo af blotteren hos dagli- brugsen i Nyråd og tog så et foto fra optagelserne, som hun delte på Facebook.

- Det her fortæller jo bare, at reglerne er for indviklede. Persondataloven ligger op til at man selv skal vurdere, hvad man kan tillade sig, men det er svært, siger han med henvisning til dagens afgørelse.

Han mener ikke, at anklagemyndigheden nu kan tiltale hende efter en anden paragraf, som de mener, hun kan dømmes efter:

- Det kommer ikke til at ske. Det er ikke praksis, siger han.

Anklager: Dommen skal nu nærlæses

Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at belutte, om man vil anke dommen.

Advokaturchef Bente Thejlade påpeger overfor Ritzau, at de nu skal nærlæse dommen.

 - Vi har haft kort tid til at studere dommen i. Det er en dom, som vi skal vende med statsadvokaturen, fordi det, den forholder sig til, er, hvem der er dataansvarlig efter paragraf 26.

 - Der har vi rejst tiltale for, at hun var ansvarlig på grund af de konkrete omstændigheder, der var i forbindelse med billedoptagelsen. Men det var retten ikke enig i, siger hun.

Persondatalovens § 26a

§ 26 a. Billed- og lydoptagelser med personoplysninger, der optages i forbindelse med tv-overvågning i kriminalitetsforebyggende øjemed, må kun videregives, hvis
1) den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke,
2) videregivelsen følger af lov eller
3) videregivelsen sker til politiet i kriminalitetsopklarende øjemed.

 


Nyhedsoverblik