Forsøgsordning med sommerhuse skal først klappes af med EU

Juridisk øvelse skal sikre at sommerhusregel ikke afskaffes ad bagvejen ved forsøgsvis at lade udlændinge købe danske sommerhuse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke bare lige til, hvis udlændinge i fremtiden skal kunne købe danske sommerhuse.

Regeringsgrundlagets målsætning om at 'undersøge mulighederne for forsøgsvist at undtage særligt udvalgte områder' fra den sommerhusregel, der afskærer udlændinge i at købe sommerhuse på dansk jord, er nemlig i første omgang en juridisk øvelse i forhold til EU. 

Det fremgår det torsdag af et svar fra justitsminister Søren Pape (K) på spørgsmål fra folketingsmedlem Tilde Bork (DF). Det skriver DKNYT.

Sommerhusreglen er i EU-terminologien en protokol, som udgør en undtagelse til EU-rettens traktatgrundlag, og en undtagelse af den 'kan bevares, hvis den har udgjort en uafbrudt bestanddel af medlemsstatens retsorden siden vedtagelsen af den relevante traktatbestemmelse'.

Svar fra Søren Pape

Sådan fremgår det af en række afgørelser fra EU-Domstolen om andre undtagelsesordninger til medlemslandenes traktatmæssige forpligtelser.

Det betyder, at man er nødt til at få afklaret, om en forsøgsordning vil betyde, at sommerhusreglen ikke længere 'har udgjort en uafbrudt bestanddel'.

00023.jpg
Læs også
Guldborgsund begejstrede over regeringens sommerhusplaner
00023.jpg
Læs også
Guldborgsund begejstrede over regeringens sommerhusplaner

I Justitsministeriets vurdering udtrykkes det ifølge Søren Papes svar på den måde, at en forsøgsordning eller for den sags skyld andre ændringer af sommerhusreglen 'vil rejse spørgsmål om, hvorvidt Danmark vil kunne bevare undtagelsesordningen'.

Derfor vil regeringen 'indlede en dialog' med EU-Kommissionen om der 'inden for rammerne af sommerhusprotokollen vil kunne etableres en forsøgsordning samt om den nærmere udformning heraf', hedder det i svaret fra justitsministeren.

Dyrt for den almindelige dansker at købe sommerhus

Om en forsøgsordning overhovedet kan blive til noget, afhænger kort sagt af om man kan blive enige om noget, der ikke efterfølgende kan bruges imod sommerhusreglen, som regeringen udtrykkeligt ønsker at bevare.

Boom i sommerhussalg
Læs også
Regeringens sommerhusplaner deler vandene
Boom i sommerhussalg
Læs også
Regeringens sommerhusplaner deler vandene

Tilde Borks spørgsmål lød dels på hvilke forsøgsområder der ville blive tale om, dels hvordan man ville forhindre, at prisstigninger i de pågældende områder 'så det bliver for dyrt for den almindelige dansker at erhverve sig et sommerhus'

Det forholder justitsminister Søren Pape sig dog ikke til i svaret.


Nyhedsoverblik