Regionsrådet: Kun få portører tvinges ikke til at uddannes som serviceassistenter

Der var glæde hos Lars Stryhn Hansen, der er portør på Nykøbing Falster Sygehus, efter Regionsrådets beslutning om, at kun enkelte portører skal indgå i serviceassistentkonceptet. Foto: TV ØST

En gruppe portører i Region Sjælland skal ikke tvinges til at lave serviceassistentarbejde. Det blev vedtaget på regionsrådsmødet mandag.

PRÆCISERING: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at kun få portører skal tvinges til at uddanne sig til serviceassistenter. Der er i stedet tale om få portører, der IKKE tvinges til at uddannes som serviceassistenter.

 

Det skal være frivilligt for en mindre gruppe af portører i Region Sjælland, om de vil uddannes til at varetage serviceassistentopgaver. 

Det har regionsrådet netop besluttet mandag eftermiddag på regionsrådsmødet.

Vi har gået og ventet og ventet og tabt sagen i retten, og nu er det gået den rigtige vej

Lars Stryhn Hansen, portør, Nykøbing Falster Sygehus

Det betyder glæde hos de portører, som der var tvivl om de skulle uddannes til rengøringsassistenter.

- Det er den bedste beslutning, der er taget i regionshuset, mens jeg har været portør i hvert fald, siger Lars Stryhn Hansen, der er portør på Nykøbing Falster Sygehus til TV ØST.

Har ventet længe

Sammen med sine kolleger glæder han sig over afgørelsen. 

- Vi er lettede i dag. Vi har gået og ventet og ventet og tabt sagen i retten, og nu er det gået den rigtige vej, siger han. 

Region Sjælland meldte sidste år ud, at de vil smelte portører og rengøringsassistenter sammen til én samlet ny gruppe: Serviceassistenter.

De nye serviceassistenter skulle efter planen både kunne løse rengøringsopgaver og portøropgaver. Flere portører er dog imod hele projektet og i sommers nedlagde portørerne på flere sygehuse i Region Sjælland arbejdet, fordi de var utilfredse.

Læs også Region Sjælland: Mulig afgørelse af portørers fremtid i dag

Men nu bliver det op til de enkelte sygehusgeografier, hvilke portører i det begrænsede antal, som er besluttet, skal indgå i det team, som samler serviceassistentopgaver og portøropgaver. Det er formuleret i sagsfremstillingen i dagsordenen der lå til grund for dagens beslutning:

"I praksis betyder det, at der på relevante sygehusmatrikler etableres et logistikportør-team, som vil kunne løse rene logistik (portør) funktioner. De portører, som ikke ønsker at uddanne sig til serviceassistent, vil kunne søge ind i dette team. I takt med at de pågældende medarbejdere stopper vil de patientrelaterede logistikopgaver blive flyttet fra logistikportørteamet til erhvervsuddannede serviceassistenter."

Det betyder altså, at portører, der ikke ønsker at varetage serviceassistentopgaver, kan søge om at blive en del af det team, der udelukkende varetager rene logistik-opgaver.

Desuden står det skrevet i forslaget, at beslutningen om, hvem der skal indgå i serviceassistentkonceptet skal foretages med individuelle hensyn. Det er den pågældende portørs leder der sammen med medarbejderen skal være i dialog om det.

Kan blive i jobbet

For Lars Stryhn Hansen betyder beslutningen, at han kan blive i sit job.

- Det betyder for mig, at jeg måske kan beholde mit job, som jeg har været glad for i de ti år, jeg har været portør, siger han og nævner, at det for hans kolleger kan betyde, at de ikke skal tvinges til at omskoles, før de går på pension.

Selvom der kun er tale om nogle af portørerne, og altså ikke samtlige portører, der får det frie valg om serviceassistentkonceptet, så mener Lars Stryhn Hansen, det er et skridt i den rigtige retning.

- Jeg ser på det som at det går den rigtige vej, siger han.

Serviceassistentkonceptet fastholdes altså, men det er efter drøftelser med faglige organisationer, at Region Sjælland har valgt at gennemføre konceptet men med en række justeringer, såsom den der er vedtaget i dag.

Læs også Regionen vinder sag mod portører

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App