Forslag: Hårlev Brandstation bliver reddet men mister fire ansatte

Beredskabskommissionen er kommet med et udspil til, hvordan Hårlev brandstation kan blive reddet. Men det kommer til at koste ansatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det har længe været kendt, at Østsjællands Beredskab skal spare fem millioner kroner. Der har været flere forslag fremme om, hvordan det kunne ske. Det ene handlede om blandt andet at lukke brandstationen i Hårlev.

Men nu er Beredskabskommissionen, der blandt andet består af repræsentanter fra de otte kommuner, kommet med et forslag til, hvordan de fem millioner kan spares uden at lukke brandstationen i Hårlev.

De vil i stedet skære i, hvor mange brandfolk, der er tilknyttet hver brandstation.

quote Det svarer til, man sender en på cykel, der kan konstatere, det brænder, og så kan man ringe efter en brandbil i Store Heddinge

Johnny Andersen, formand for Borgerforeningen i Hårlev

I øjeblikket er bemandingen på Hårlev Brandstation en såkaldt 1+5 ordning. Det betyder at der er en holdleder, en chauffør og fire uddannede brandfolk.

Med udspillet fra Beredskabskommissionen vil bemandingen komme til at hedde 1+1. Og ifølge formand for Borgerforeningen i Hårlev, Johnny Andersen, der har stået i front for at samle underskrifter mod lukningen af brandstationen, er det ikke meget værd:

- Hvis det ender med det her, så kan de lige så godt lukke den. Det svarer til, man sender en på cykel, der kan konstatere, det brænder, og så kan man ringe efter en brandbil i Store Heddinge. Det er ikke meget værd, siger han.

Ny omgang i kommunalbestyrelsen

På et møde i kommunalbestyrelsen på Stevns sidst i januar, besluttede et flertal at sige ja til besparelserne, men betingede sig, at der fortsat skal være to brandstationer på Stevns, eller at den ene i hvert fald blev døgnbemandet og gjort større, så den kan dække hele kommunen. Kommunalbestyrelsen krævede også, at der skal være minimum 1+5 på bemandingssiden.

Med det nye forslag er ét af kommunens ønsker opfyldt.

brandstation_lukket.jpg
Læs også
Kæmpe besparelser sætter Hårlev Brandstation i fare for lukning
brandstation_lukket.jpg
Læs også
Kæmpe besparelser sætter Hårlev Brandstation i fare for lukning

- Jeg er godt tilfreds med, at vi betingede os, at sagen om brandstationen skal tilbage til kommunalbestyrelsen. Vi tager den først op i økonomiudvalget på næstkommende møde og derefter i kommunalbestyrelsen, siger Anette Mortensen (V), borgmester på Stevns.

I Beredskabskommissionens forslag vil den enkelte kommune kunne købe sig til ekstra mandskab. Men hvad det skal koste, er ikke meldt ud.

- Vi har stillet forskellige spørgsmål til dem. Blandt andet skal vi vide, hvad et tilkøb af brandfolk kommer til at koste. Det har de ikke sagt noget om, siger Anette Mortensen (V).

Beredskabskommissionen lægger også op til, at hvis en kommune ikke kan acceptere nedskæringerne, kan de melde sig ud af beredskabet.

Ingen bekymring hos Østsjællands Beredsskab

Hos Østsjællands Beredskab er man ikke bekymret over den nye plan for bemandingen på brandstationerne. Lars Robétjé, der er beredskabsdirekør hos Østsjællandsk Beredskab, forklarer, at forslaget om, hvordan man kan spare de 5 millioner, er lavet ud fra en tanke om at udnytte ressourcerne lidt klogere. 

quote Jeg er godt tilfreds med, at vi betingede os, at sagen om brandstationen skal tilbage til kommunalbestyrelsen.

Anette Mortensen, (V), borgmester, Stevns Kommune

- Vi har analyseret 10 års data og lavet 34 scenarier, hvor vi har spurgt os selv, at hvis det brænder her og der også starter en brand et andet sted samtidig, hvordan vil vi så blive påvirket? Kan vi løse opgaven? Og det kan vi også med den nye model, siger Lars Robétjé, Østsjællands Beredskab.

haarlev_brandstation.jpg
Læs også
Stevns-politikere vil beholde Hårlev Brandstation
haarlev_brandstation.jpg
Læs også
Stevns-politikere vil beholde Hårlev Brandstation

Han henviser til, at selv om der på fx Hårlev Brandstation vil komme færre brandfolk, vil der fortsat være mulighed for at rekvirere vogne og folk fra andre stationer.

Så på den måde vil det ikke ende med, at der kommer færre brandfolk ud til en brand. Men det scenarie har formanden for Borgerforeningen i Hårlev svært ved at se for sig. Han synes ikke det giver mening at skære fire mand fra i på Hårlev Brandstation.

-  I min verden så går det ud på, at man har en bemanding, der hedder i hvert fald 5+1. Det er det mindste, man kan køre med. Og det vil sige, at hvis du ringer og siger det brænder, så kommer der en brandbil, der er klar til at slukke ild og har et sikringshold med, siger Johnny Andersen.

Der er møde i kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune den 1. marts. Her beslutter politikerne i Stevns Kommune, om de vil acceptere ordningen.

Hvad er Østsjællands Beredskab og Beredskabskommissionen?

Østsjællands Beredskab er et fælleskommunalt interessentselskab bestående af Køge, Greve, Solrød, Roskilde, Stevns, Høje Taastrup, Ishøj og Vallensbæk Kommuner. Det øverste styringsorgan er Beredskabskommissionen.

En beredskabskommission er et organ, der varetager den umiddelbare forvaltning af det kommunale redningsberedskab.
Beredskabskommissionen består typisk af borgmesteren, der er født formand, den lokale politimester, en repræsentant for redningsberedskabet samt 3 øvrige medlemmer, der ikke behøver være medlem af kommunalbestyrelsen.

Kilde: Østsjællandsk Beredskab og Wikipedea

 

 


Nyhedsoverblik