Forsker: Vi ser typisk, at sygefraværet falder med stigende uddannelse

Særligt SOSU'erne trækker sygefraværet op i Slagelse Kommune. Og det er der tre årsager til, lyder det fra en forsker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Med 14,3 sygedage er Slagelse den kommune her i landsdelen, hvor de ansatte i gennemsnit har mest sygefravær.

Det viser en ny undersøgelse fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Ifølge Lotte Bøgh Andersen, der er forsker i offentligt ansatte og ledere, så handler det om omfanget af motivation. 

- Noget af det allervigtigste for at undgå sygefravær er, at medarbejderne har en høj opgavemotivation; at de har nogle opgaver, de ser som spændende og udfordrende, og at den motivation bliver vedligeholdt og dyrket i organisationerne, siger Lotte Bøgh Andersen.

quote Noget af det allervigtigste for at undgå sygefravær er, at medarbejderne har en høj opgavemotivation

Lotte Bøgh Andersen, forsker i offentligt ansatte og ledere

Tre årsager til fravær

Det er særligt SOSU'er, der trækker sygefraværet op i kommunen. For mens kommunalt ansatte SOSU'er på landsplan havde lige under 16 sygedage sidste år, så havde SOSU'erne i Slagelse Kommune 22,3 sygedage.

Der er tre årsager til dén statistik, lyder det fra Lotte Bøgh Andersen. 

For det første arbejder de typisk i vagthold - enten aftenhold, nattevagter - som kan være belastende i sig selv, forklarer forskeren. 

Læs også
Kedelig rekord: Slagelse Kommune har det højeste sygefravær
Læs også
Kedelig rekord: Slagelse Kommune har det højeste sygefravær

- Så er det også en gruppe, der ikke har så lang en uddannelse. Og vi ser typisk, at sygefraværet falder med stigende uddannelse. Endelig og måske vigtigst, så er SOSU'erne en af de grupper, der er meget optagede af, at give et postivt bidrag til borgeren og skabe meningsfuld værdi for samfundet. Og det betyder faktisk, at SOSU'er går på arbejde selvom de er syge. Man tænker måske, at det giver jo ikke sygefravær, men det gør det faktisk. Både når de smitter deres kolleger, men også når sygenærvær bliver til sygefravær, fordi man belaster kroppen, når man går på arbejde, når man er syg, siger Lotte Bøgh Andersen.

Chefen ringer under sygemeldingen

Blomstergården har et lavt sygefravær sammenlignet med andre grupper af SOSU'er i Slagelse Kommune. Alligevel er der indført ordninger for, at lederen ringer til sygemeldte ansatte undervejs i sygdomsperioden. 

Hvad tænker du om det?

quote Hvis medarbejderen opfatter det som mistillid, så kan de altså demotivere medarbejderen

Lotte Bøgh Andersen, forsker i offentligt ansatte og ledere

- Der vil virkningen afhænge rigtig meget af, hvordan medarbejderne oplever den her henvendelse fra chefen. For hvis medarbejderen oplever det som positiv interesse, som at lederen ønsker at understøtte, at medarbejderen kan komme tilbage på jobbet på en rigtig god måde, så kan det faktisk - og det ved vi også fra andre kommuners erfaringer - understøtte en reduktion af sygefraværet, siger Lotte Bøgh Andersen, der dog tilføjer:

- Men hvis medarbejderen opfatter det som mistillid, så kan de altså demotivere medarbejderen. 


Nyhedsoverblik