To forskellige sundhedsplatforme giver problemer

Det kan give problemer, at to regioner har valgt forskellige slags sundhedsplatforme, vurderer professor i sundhedsøkonomi

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hundredvis af patienter fra Region Sjælland bliver hvert år behandlet både på sjællandske sygehuse og på Odense Universitetshospital i Region Syddanmark.

Det blev en realitet, da Region Syddanmark for nylig valgte et system fra det danske IT-firma Systematic, mens Region Sjælland bruger sundhedsplatformen fra amerikanske Epic.

quote Det kan i værste fald betyde noget for patienternes sikkerhed, når de to systemer ikke kan kommunikere med hinanden

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi

Men det kan give problemer, at de to regioner har valgt to forskellige slags sundhedsplatforme, siger professor i sundhedsøkonomi, Jes Søgaard til DR P4 Sjælland.

- Det kan i værste fald betyde noget for patienternes sikkerhed, når de to systemer ikke kan kommunikere med hinanden, siger Jes Søgaard.

Ny direktør erkender problem

Den nye direktør for sundhedsområdet i Region Sjælland, Leif Panduro Jensen, erkender, at det er et reelt problem, at Odense har en anden sundhedsplatform end de sjællandske sygehuse.

quote Vi kan håndtere det, men det ville være rigtig rart hvis de to systemer kommunikerede bedre

Leif Panduro Jensen, direktør for sundhedsområdet i Region Sjælland

Lægerne i Odense kan nemlig ikke gå ind og se patientens journal direkte. De skal i stedet søge oplysninger på sundhed.dk og have for eksempel røntgenbilleder sendt ved siden af:

- Vi kan håndtere det, men det ville være rigtig rart hvis de to systemer kommunikerede bedre, siger han.

Sundhedsordfører Lise Lott Blixt siger til DR P4 Sjælland, at Danmark er alt for lille et land til to forskellige sundhedsplatforme. Der er jo rigtig mange patienter der bliver behandlet på tværs af regionerne, så duer det altså ikke, at man ikke har det samme system. 

heinioknudsen.jpg
Læs også
Regionsrådsformand: Region Sjælland betalte ikke for meget for Sundhedsplatformen
heinioknudsen.jpg
Læs også
Regionsrådsformand: Region Sjælland betalte ikke for meget for Sundhedsplatformen

Hun opfordrer Region Sjælland til at bryde ud af samarbejdet med hovedstaden og købe den meget billigere jyske sundhedsplatform, som har været afprøvet i Region Midt i mange år.

Professor peger på fordele og ulemper

Professor Jes Søgaard siger, at der er både fordele og ulemper ved to forskellige sundhedsplatforme i Danmark:

- Fordelen er at der ikke er et IT-firma, der har monopol. Der er også mulighed for at de jyske regioner kan komme med tip til de sjællandske, når de har fundet en særlig god løsning som kan indpasses i deres sundhedsplatform når de retter til. Og omvendt. Men ulempen er helt klart på patientsiden fordi de to systemer er forskellige så det kan knibe med kommunikationen, siger han.


Nyhedsoverblik