Fyringer og store besparelser på vej i Region Sjælland

Region Sjælland vedtog ifølge regionrådsformand Heino Knudsen (S) et svært budget, som indebærer fyringer og store besparelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland vedtog mandag aften budgetaftalen for 2019 med bred opbakning fra syv ud af otte partier i regionsrådet.

- Det er et svært budget, og en svær periode, vi kigger ind i, lød det fra regionsrådsformand Heino Knudsen (S) under mødet.

Som TV ØST tidligere har beskrevet, ligger der en ubalance i budgettet for næste år på 157 millioner kroner. Dertil kommer et underskud i indeværende år på cirka 150 millioner kroner.

quote Det vil være dumt af mig at begynde at gætte på, hvor mange afskedigelser, der bliver

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

Derfor kalder regionsrådsformanden det en alvorlig situation, som vil kræve hårde politiske prioriteringer. Han har tidligere udtalt til TV ØST, at:

- Presset på vores økonomi betyder, at vi ser ind i en periode, hvor der vil ske personalereduktioner - og der vil komme afskedigelser.

Find hele budgetaftalen her.

Hvor mange skal fyres?

Tirsdag har TV ØST igen talt med Heino Knudsen for at få en kommentar til budgetaftalen og de varslede afskedigelser. 

Hvor mange skal fyres?

- Det kan jeg ikke sige noget om nu. Vores organisation arbejder på at begrænse det så meget som muligt. Det vil være dumt af mig at begynde at gætte på, hvor mange afskedigelser, der bliver, svarer Heino Knudsen og tilføjer:

- Vi arbejder på at mindske problemet mest muligt. Vi kigger på alle mulige andre måder og hvad kan klares ved at kigge på det indeværende budget år.

heinioknudsen.jpg
Læs også
Region Sjælland:
Stramt budget endeligt vedtaget - vil medføre fyringer
heinioknudsen.jpg
Læs også
Region Sjælland:
Stramt budget endeligt vedtaget - vil medføre fyringer

Burde man ikke kunne klare disse besparelser uden afskedigelser?

Det er præcis også derfor, jeg ikke kan se på nuværende tidspunkt, hvor mange, der bliver ramt, siger Heino Knudsen.

- Nu kigger vi på hvilke områder, vi har rekrutteringsudfordringer. Der er mange hensyn, der skal tages og mange ting, der spiller ind.

Fjerner 100 millioner kroner fra den regionale udvikling

I budgetaftalen for næste år indgår desuden besparelser på den kollektive trafik. Her skal Region Sjælland spare 20 millioner de næste to år, og derfor er flere busruter i fare for at blive nedlagt.

Hvorfor har I besluttet, at der skal være så store besparelser på den kollektive trafik?

quote Man har fjernet mere end 100 millioner kroner på den regionale udvikling

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

- Det er meget simpelt. Når pengene er sparet på vores budget fra regeringen, er vi nødsaget til at få vores budget til at gå i balance. Det er det samme som, når vi mangler penge i vores sundhedssektor, siger Heino Knudsen og fortsætter:

lars_lokke.jpg
Læs også
Lars Løkke giver regionerne kniven - vil fyre 205 politikere
lars_lokke.jpg
Læs også
Lars Løkke giver regionerne kniven - vil fyre 205 politikere

- Man har fjernet mere end 100 millioner kroner på den regionale udvikling. Vi bliver nødt til at finde pengene et andet sted. Det er meget beklageligt, og det er der ikke nogen, der ønsker, men det er desværre den situation, vi står i, fordi vi har et ansvar i forhold til at få penge til at slå til.

- Vi er stadigvæk den region, der bruger langt største del af vores midler på kollektiv trafik (73 procent red.). Dem der bruger næstmest, er Region Nord (64 procent red.). Vi vil fortsat prioritere kollektiv trafik højt, fortæller Heino Knudsen.

- Vi er nødt til at lave de her besparelser

Flere steder på Sjælland, Lolland, Falster og Møn har borgere tidligere udtrykt stor bekymring for spareforslagene.

Tre forskellige underskriftindsamlinger er blandt andet startet i Slagelse, Vordingborg og på Lolland. Alene i Slagelse og Vordingborg er der på nuværende tidspunkt indsamlet 3600 underskrifter.

Hvad er din reaktion på det?

- Jeg har fået skrivelser fra flere kommuner og mange fra bekymret borgere. Vi deler fuldstændig bekymringerne, og derfor skal vi også finde de løsninger, der gør mindst ondt, siger Heino Knudsen.

Demonstration
Læs også
Unge og gamle demonstrerer mod mulige buslukninger: - Det er rent ud sagt en katastrofe
Demonstration
Læs også
Unge og gamle demonstrerer mod mulige buslukninger: - Det er rent ud sagt en katastrofe

- Det gør da stort indtryk. Vi er fuldstændig enige i, at det her er en rigtig træls situation. Vi vil hellere udvikle den kollektive trafik. Der her er konsekvensen af den Erhvervsfremmende reform fra regeringens side, og derfor er vi nødt til at lave de her besparelser.

Kunne I ikke have gjort mere for at presse regeringen?

- Det har vi også gjort. Det er en aftale alle fem regioner har indgået. Vi har lavet et tydeligt stykke arbejde i forhold til at fortælle, hvad Erhvervsfremmende Reform får af konsekvenser for regionenerne. Der blev også lyttet rigtig meget til os, men da man traf beslutningen, centraliserede man pengene under staten. Det er jeg også rigtig træt af.


Nyhedsoverblik