Forhandlinger om el-kabler til Kriegers Flak er brudt sammen

Landbrug & Fødevarer og Energinet.dk kan ikke nå til enighed om en frivillig aftale om at få nedgravet el-kabler til Kriegers Flak på lodsejeres jord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det statsejede Energinet.dk har trukket sig fra forhandlinger med en række landmænd på Midtsjælland i forbindelse med opførelsen af havvindmølleparken Kriegers Flak ud for Stevns i Øresund.

Det oplyser Landbrug & Fødevarer, der har forhandlet på landmændenes vegne.

De to parter har forgæves forsøgt at indgå en aftale om, at Energinet.dk må grave kabler ned på landmændenes jord, for selskabet forlanger ifølge Landbrug & Fødevarer, at lodsejerne selv skal betale, hvis de senere skal flytte ledningerne igen. Noget, som i så fald vil koste landmændene mange millioner kroner per kilometer, som ledningerne flyttes.

quote Det er rigtig ærgerligt, at forhandlingerne er brudt sammen

Charlotte Bigum Lynæs, chefjurist i Landbrug & Fødevarer

Kræver erstatning

Og det var en aftale, som landmændene ikke var klar til at gå med på, fortæller chefjurist Charlotte Bigum Lynæs fra Landbrug & Fødevarer til TV ØST.

- Det er rigtig ærgerligt, at forhandlingerne er brudt sammen. Vi gik ind i dem, fordi vi havde en forventning om, at vi kunne opnå enighed om nogle vilkår, som afspejler den byrde, som landmændene påtager sig, hvis de får brug for at flytte ledningerne igen, siger hun.

Ifølge chefjuristen arbejdede Landbrug & Fødevarer for, at landmændene fik en erstatning, hvis de gik med til at fravige det såkaldte gæsteprincip. I princippet ligger, at Energinet.dk ville være gæster på lodsejernes jord, og at det derfor er der dem, der står med regningen, hvis landmændene skal bruge den udlånte jord igen.

- Vi vurderer, at vi muligvis godt kan fravige gæsteprincippet i den her sag, men så skal vores medlemmer også have en erstatning, som svarer til den værdinedgang, som det påfører dem, fortæller Charlotte Bigum Lynæs fra Landbrug & Fødevarer.

quote Hvis vi skal fravige gæsteprincippet, så skal vi være sikre på, at den frivillige aftale tager højde for de risici, der er for vores medlemmer

Charlotte Bigum Lynæs

Juridisk uenighed om gæstprincip

Chefjuristen siger, at der under forhandlingerne har været en form for juridisk uenighed om gæsteprincippet, og hvorvidt det i tidligere lignende sager er blevet fraviget eller ej.

- Vi mener ikke, det er tilfældet, så for os er det meget principielt. Hvis vi skal fravige gæsteprincippet, så skal vi være sikre på, at den frivillige aftale tager højde for de risici, der er for vores medlemmer, siger hun.

De to parter nåede altså aldrig at forhandle, hvor stor en eventuel erstatning skulle være.

Sagen overgår nu til ekspropriation, som giver Energinet.dk ret til at have området i fred. Landbrug & Fødevarer understreger, at de fortsat vil følge sagen tæt.


Nyhedsoverblik