Foreninger kritiserer Lolland Kommune: Byfornyelse slår fejl

Lolland Kommune kritiseres for at bruge midler til byfornyelse forkert. De bruger dem kun på nedrivning, men bør også istandsætte, siger foreninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Faldefærdige huse bliver til tomme grunde. Flere kommuner har nemlig fået penge fra staten, der skal forskønne de små byer.

I "Pulje til Landsbyfornyelse" er der sat penge af til at nedrive og/eller istandsætte faldefærdige bygninger.

Men forskønnelsen er ikke skøn i Lolland Kommune, hvis man spørger den frivillige forening, Nakskov.nu, der kæmper for udvikling af Nakskov og omegn.

- Det, kritikken går på, er, at det er opsigtsvækkende, at Lolland Kommune, som den eneste af dem vi har spurgt, udelukkende bruger pengene på nedrivning. Det synes vi er mærkeligt. Der kunne man måske prioritere anderledes, siger formanden for foreningen, Søren Rosenberg Jensen.

Han mener, at man bør bruge flere ressourcer på istandsættelse og konkret fornyelse af bygningerne i de små landsbyer.

En øjebæ ødelægger noget

Viceborgmester og formand for Teknik- og Miljøudvalget i Lolland Kommune, Henrik Høegh (V), mener dog at nedrivning også er forskønnelse.

- En øjebæ, den ødelægger altså noget omkring sine omgivelser, siger han.

Og det giver den forsvorende nakskovit ham ret i.

- Der er helt klart nogle bygninger, som der er behov for bliver fjernet, som er dårlige og faldefærdige, men der er også landsbykerner, som kan udvikles rigtig positivt ved at bruge de her midler konstruktivt, siger Søren Rosenberg Jensen.

Men han synes nu alligevel, man bør kigge til naboen Guldborgsund Kommune.

Nedrivning kan være nødvendigt

Her bruger de også hovedparten af pengene på nedrivning, men holdningen er mere klar, når det kommer til, hvad den bedste løsning er.

- Kan vi kaste penge i istandsættelse, og kan vi få nogle til at bo i det hus, så er det nummer ét at bruge pengene på, siger borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder (Guldborgsundlisten).

Han understreger dog, at nedrivning kan være nødvendigt ved tomme, faldefærdige ejendomme.

- Nedrivning er ikke det optimale, men hvis et hus er noget til et punkt, hvor det vil koste det dobbelte at bygge et nyt, så vil jeg sådan set have det væk fra jordens overflade for dermed ikke at skulle se på en ruin. Det skader jo også omgivelserne, siger borgmesteren.

Kritikken kommer af en misforståelse

Guldborgsund Kommune retter ingen kritik mod nabokommunen, men mener det er hver sin sag. Henrik Høegh (V) fra Lolland Kommune mener da også at kritikken fra Nakskov.nu kommer af en misforståelse. 

- Det er rigtigt, at vi bruger pengene fra staten til nedrivning, men vi har sat midler af til byfornyelse og bruger væsentlig mere på byfornyelsen end på nedrivning, lyder det fra viceborgmester Henrik Høegh (V).

Men formanden i Nakskov.nu køber ikke helt forklaringen. Han mener fortsat, at man bør bruge det statslige tilskud i samarbejde med de lokale foreninger, fremfor kun at bruge dem på nedrivning.

Samarbejd med borgerforeningerne

- Der er nogle rigtig stærke borgerforeninger i de forskellige landsbyer på Lolland, og jeg er helt sikker på, at de har nogle gode ideer til, hvor de her midler kan bruges rigtig godt, lyder det fra Søren Rosenberg Jensen.

Fremadrettet vil nedrivningerne ikke ophøre, men prioriteringerne vil dog være anerledes, ifølge viceborgmesteren fra Lolland.

- Vi kan se, at fra og med 2017 og frem mod 2020 kommer vi til at bruge flere penge på istandsættelse og byfornyelse end på nedrivning, slutter Henrik Høegh (V).


Nyhedsoverblik