Folketingspolitiker går ind i sag om kystnære vindmøller: - De skal længere ud på havet

Vindenergi er godt, men det skal ikke produceres nær kysten, mener Venstres Jacob Jensen, der nu går ind i sagen om den kommende vindmøllepark ved Omø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den kommende havvindmøllepark ved Omø er kommet i stærk modvind.

Flere grønne organisationer, omøboere og politikere har blandet sig i debatten.

Der er forholdsvis bred enighed om, at det er en god idé med mere grøn energi. Stridspunktet i diskussion skal til gengæld findes i spørgsmålet om, hvor møllerne skal placeres. 

quote Vi skal ikke plastre vores smukke kystlinje til med store 200 meter høje betonklodser med snurretoppe

Jacob Jensen (V), Medlem af Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg

Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Jægerforbund er gået sammen i protest mod vindmøllernes planlagte placering seks kilometer fra kysten, da de frygter for naturen og dyrelivet.

De lokale er ligeledes bekymrede. De er nervøse for, hvad det vil få af konsekvenser for naturen og turismen i området. 

Politikere går ind i sagen

Nu går Jacob Jensen (V), der er medlem af Folketingets energi-, forsynings- og klimaudvalg, også ind i sagen. For ham er der nemlig ingen tvivl om, at vindmøllerne skal så langt væk fra kysten som muligt. 

Jacob Jensen går ind i vindmøllesag
Jacob Jensen går ind i vindmøllesag Foto: Steen Brogaard

- Vi skal ikke plastre vores smukke kystlinje til med 200 meter høje betonklodser med snurretoppe. De skal beskyttes, og derfor skal vi have vindmøllerne langt ud på vandet, hvor de i øvrigt blæser mere, siger han til TV ØST og uddyber:

- Vindmøller er en god ting i forhold til den grønne omstilling, som vi jo alle sammen mere eller mindre er tilhænger af, men vindmøllerne skal også placeres på en måde, så borgerne i lokalområderne kan være til, og så vi kan beskytte vores smukke kystlinjer og ø-samfund.

Jacob Jensen har sammen med folketingsmedlem og turismeordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff, indkaldt energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V) til et samråd for at undersøge, om der er mulighed for at bremse de nuværende vindmølleplaner. 

- Vi har indkaldt energi- og klimaministeren til et samråd og har stillet flere skriftlige spørgsmål for at finde ud af, hvilke muligheder der er for, at vi kan få bremset de her projekter, fortæller Jacob Jensen.

Vil kompensere virksomhed bag vindmølleplan

Det er virksomheden European Energy, der står bag vindmølleplanerne. De fortæller, at der er foretaget grundige undersøgelser og beregninger, som viser, at alle reglerne er fulgt. Jacob Jensen er enig med energiseleskabet i, at reglerne bliver overholdt.

European Energy
Læs også
Virksomhed bag ny vindmøllepark tager til genmæle: - Vi er nødt til at forholde os til fakta
European Energy
Læs også
Virksomhed bag ny vindmøllepark tager til genmæle: - Vi er nødt til at forholde os til fakta

- Jeg klandrer overhovedet ikke virksomheden. De gør, hvad de skal og følger reglerne. Jeg klandrer mest mig selv og mine kolleger for, at vi har givet muligheden for at man kan sætte kystnære vindmøller op, siger han. 

Jacob Jensen fortæller, at han er villig til at undersøge, om virksomheden kan kompenseres i tilfælde af, at vindmølleplanerne ændres.

- Jeg er parat til at sige, at virksomheden som har investeret og er i gang med at undersøge mulighederne i god tro, i en eller anden udstrækning kan være berettiget til en erstatning, hvis vi får stoppet det her. Jeg mener, at der er tale om et lille beløb i forhold til at sikre de her områder for kommende generationer, siger han.


Nyhedsoverblik