Folk væltede omkuld ved milliondyrt kunstværk - nu skal det laves om

Skulpturen Slattenpatten i Næstved skal omkranses af nye sten fremstillet af kunstner Bjørn Nørgaard, der også skabte Slattenpatten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den to meter høje bronzeskulptur Slattenpatten på Axeltorv i Næstved har skabt heftigt debat, siden den blev præsenteret tilbage i sommeren 2010.

Meningerne om kunstværket, skabt af billedhugger performancekunstner Bjørn Nørgaard, der blev landskendt for en hesteslagtning på en mark ved Kirke Hyllinge, var stærke. Flere mente, skulpturen til over to millioner kroner var direkte afskyelig, mens andre hilste Slattenpatten velkommen på torvet i Næstved.

quote Det er spild af penge. Vi har nogle flotte sten i forvejen, som passer til resten af torvet

Lenea Kiens, Næstved

Nu er den gal igen.

Flere personer er gennem årene væltet omkuld ved kunstværket på grund af den glatte overflade, der opstod omkring Slattenpatten i regnvejr, og derfor valgte Næstved Kommune at opstille en cirkel granitblokke for at afholde folk for at nærme sig.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V), medlem af Kultur- og Demokratiudvalget i Næstved Kommune
Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V), medlem af Kultur- og Demokratiudvalget i Næstved Kommune Foto: Tina Mortensen - TV ØST

Men nu vil kommunen erstatte de nuværende granitblokke med 14 til 16 stenborner, der skal fremstilles af Bjørn Nørgaard. Regningen for bornerne lyder på 260.000 kroner.

Problematikken omkring Slattenpatten

  • Slattenpatten blev opstillet på Axeltorv i Næstved tilbage i 2010 i forbindelsen med Næstved Bys 875 års jubilæum. Skulpturen er skabt på baggrund af et sagn om trolden Slattenpatten, som var en jætteagtig kvinde, der slænger sine lange bryster over skuldrene, når hun løber.
     
  • Da Slattenpatten blev opstillet var der ikke nogen sten, der omkransede skulpturen. Men fordi flere personer faldt på de glatte flader, som bliver glatte i regnvejr, blev de nuværende granitblokke sat op for to år siden.
     
  • Men det var aldrig meningen, at granitblokkene skulle være en permanent løsning. Derfor indstillede administrationen i sidste uge til Kultur- og demokratiudvalget, at de skulle skiftes ud. Her skrev administrationen blandt andet, at Administrationen vurderer, at granitblokkene ikke matcher skulpturens kunstneriske udtryk, hvorfor administrationen anbefaler, at der opsættes borner omkring skulpturen i stedet.

Hos administrationen i Næstved Kommune vurderer man, at granitblokkene ikke matcher skulpturens kunstneriske udtryk. Derfor anbefalede administrationen, at der opsættes borner omkring skulpturen i stedet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Slattenpatten blev opstillet på Axeltorv i Næstved tilbage i 2010 i forbindelsen med Næstved Bys 875 års jubilæum.
Slattenpatten blev opstillet på Axeltorv i Næstved tilbage i 2010 i forbindelsen med Næstved Bys 875 års jubilæum. Foto: Næstved Kommune.

Selvom flere var imod planerne, godkendte et flertal i Kultur- og demokratiudvalget indstillingen.

- Jeg kan ikke se behovet for det. Jeg synes, at 260.000 kroner er meget at bruge på noget, som udelukkende er langt op til at være en æstetik forbedring, og ærligt talt har jeg aldrig oplevet at nogen borgere her på torvet, der har haft problemer med den nuværende stenafskærmning, siger Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V), der medlem af Kultur- og Demokratiudvalget i Næstved Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er ifølge Næstved Kommune for tidligt at sige, hvornår de nye stenborner vil blive sat op.
Det er ifølge Næstved Kommune for tidligt at sige, hvornår de nye stenborner vil blive sat op. Foto: Næstved Kommune.

- Der kan godt være glat omkring, men det er jo et helt andet problem, der skal håndteres på en helt anden måde end bare at sætte nogle visuelt anderledes stenborner op, tilføjer han.

Beslutning vækker lokal vrede

På torvet i Næstved vækker den beslutning ikke just begejstring blandt de lokale.

 - De penge kan bruges bedre på andre ting end det dér, siger Poul Sørensen fra Næstved og nikker hen mod kunstværket.

Artiklen fortsætter under billedet.

Poul Sørensen, Næstved.
Poul Sørensen, Næstved. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

- Fordi det der er lavet rundt omkring Slattenpatten, det står da udmærket. Hvorfor skal man bruge noget andet til det, spørger han.

Han bakkes op af Lenea Kiens.

- Jeg synes, det er spild af penge. Vi har nogle flotte sten i forvejen, som passer til resten af torvet, så det kan jeg virkelig ikke se nogen grund til, siger hun om de kommende stenborner.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lenea Kiens fra Næstved.
Lenea Kiens fra Næstved. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

De nye stenborner skal fremstilles af kunstneren Bjørn Nørgaard, som står bag statuen. Er det ikke rimeligt, at tingene passer sammen?

- Næ, det synes jeg ikke. Det (nuværende red.) passer jo med resten af torvet, så det, synes jeg, egentlig giver mere mening, svarer Lenea Kiens.

Artiklen fortsætter under billederne.

Slattenpatten blev opstillet på Axeltorv i Næstved tilbage i 2010 i forbindelsen med Næstved Bys 875 års jubilæum.
Slattenpatten blev opstillet på Axeltorv i Næstved tilbage i 2010 i forbindelsen med Næstved Bys 875 års jubilæum. Foto: Tina Mortensen - TV ØST
 
  Foto: Tina Mortensen - TV ØST

Helle Siggaard fra Næstved synes ganske vist, at de nuværende granitblokke er pæne nok.

- Men hvis de (Næstved Kommune red.) synes, at de har penge til det, så synes jeg faktisk, at den er rigtig smuk den her stenborne. Enkel og meget lækker i formen, siger hun.

Store Heddinge
Læs også
Dyre skulpturer begyndte at smuldre - ikke så overraskende, siger direktør
Store Heddinge
Læs også
Dyre skulpturer begyndte at smuldre - ikke så overraskende, siger direktør

Det er ifølge Næstved Kommune for tidligt at sige, hvornår de nye stenborner vil blive sat op.


Nyhedsoverblik