Første runde i bispevalget er nu afgjort

Det blev Christina Rygaard Kristiansen og Marianne Gaarden, der gik videre til anden runde under bispevalget i Lolland-Falsters Stift.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden 25. april har omkring 450 præster og menighedspræster kunne sætte kryds ved den person, som de mener skal være biskop i Lolland-Falsters Stift.

Den nuværende biskop, Steen Skovsgaard, har nemlig valgt at stoppe.

Og efter første runde står det klart, at Christina Rygaard Kristiansen og Marianne Gaarden går videre til anden runde af valget.

Christina Rygaard Kristiansen er sognepræst i Tingsted Sogn.

Marianne Gaarden er teologisk konsulent i Helsingør Stift. Da det blev meldt ud, at hun stiller op, sagde gruppen menighedsrådsmedlemmer og præster i Maribo Sogn samt Holeby og Sandby Sogne, der stod bag hende:

- Marianne Gaarden kan tale om det høje, så folk kan forstå, hvad hun siger. Hun er engageret og engagerer mennesker og har en særlig evne til at opbygge og styrke samarbejdet i de relationer, hun indgår i.

Historisk valg

Bispevalget på Lolland-Falster er historisk, fordi det foregår elektronisk. Det er nemlig første gang nogensinde, at et bispevalg bliver afgjort på den måde, ligesom det også er første gang, hvor et vigtigt offentligt embede som biskopper bliver besat gennem en elektronisk afstemning. 

kors.jpg
Læs også
Forstå bispevalget på fem minutter
kors.jpg
Læs også
Forstå bispevalget på fem minutter

Over for Kristeligt Dagblad har lektor Carsten Schürmann fra IT-Universitetet, der leder et forskningsprojekt om elektroniske valg, kaldt valgmetoden bemærkelsesværdigt.

- Der findes i dag elektroniske afstemninger ved mindre valg i forskellige foreninger. Men det her er den højeste stilling i en offentlig institution i det danske demokrati, som jeg har hørt om bliver besat på den måde, sagde han i slutningen af april til avisen.

Hvem der skal være biskop i Lolland-Falsters Stift bliver endeligt afgjort 22. juni. Den nye biskop bliver indsat fra 1. september 2017.

Sådan fordeler stemmerne sig:

  • Christina Rygaard Kristiansen: 146 stemmer
  • Marianne Gaarden: 126 stemmer
  • Poul Joachim Stender: 109 stemmer
  • Michael Fagerlund: 41 stemmer 

Nyhedsoverblik