Følg retssagen mod den terrortiltalte Kundby-pige: Tiltalte tog terrorists navn

En 17-årig pige fra Kundby er tiltalt for at planlægge bombning af to skoler på Sjælland. TV ØST liveblogger fra retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Du finder livebloggen længere nede i artiklen. Journalist Anders Garde blogger fra Retten i Holbæk.

I dag begynder dag to i retssagen mod den nu 17-årige pige fra Kundby, som er tiltalt for forsøg på terrorisme. Og ligesom gårsdagens retsmøde er det Kundby-pigen, som igen skal afhøres af anklager og forsvarer. 

Den nordvestsjællandske landsby Kundby med sine cirka 700 indbyggere blev pludselig landskendt, efter en dengang 15-årig pige den 13. januar 2016 klokken anholdt af betjente fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Under en større politiaktion fandt betjente sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i landsbyen tæt ved Holbæk. Pigen er efterfølgende blevet tiltalt for terrorisme, fordi anklageren i sagen vurderer, at hun vil bombe to skoler på Sjælland.

Kundbysagen - Dag 2

playliveblog

Søgt på "jihad"

Størstedelen af gårsdagens retsmøde gik med, at anklageren gennemgik sagen. Og særligt de digitale spor var på dagsordenen.

- Vi har i høj grad digitale spor. Vi har set nærmere på telefoner og computere for at tegne os et billede af, hvem hun har været i kontakt med, hvad hun har downloadet, og hvad hun har søgt på. Alt sammen for at underbygge den tiltale, der er rejst, siger Kristian Kirk, der er anklager.

Anklagemyndigheden har blandt andet fundet søgninger på Google, som pigen angiveligt har gennemført. Her skulle hun blandt andet have søgt på ”jihad”, ”planlægning af terror” og på, hvordan man fremstiller sprængstoffet TATP.

Kundby-pigen er tiltalt for at finde bombemanualer på nettet, skaffe kemikalier til at fremstille TATP, for at planlægge en prøvesprængning og forberede en eller flere bomber. Bomberne skulle angiveligt bruges til terrorhandlinger på Sydskolen i Fårevejle den 8. januar 2016 og Carolineskolen i København en måned senere. 

Læs også
Kundby-pigen ville dø for sin religion: Jeg ville i Paradis
Læs også
Kundby-pigen ville dø for sin religion: Jeg ville i Paradis

Nægter sig skyldig

Efter planen falder der dom 5. maj, mens en eventuel strafudmåling vil være på plads 10. maj.  

Kundby-pigen er tiltalt for at se på bombemanualer, for at købe acetone, brintoverilte og citronsyre til at fremstille sprængstoffet TATP med, for at planlægge en prøvesprængning mod en Kvickly og for at forberede en eller flere bomber til brug under et terrorangreb mod Sydskolen i Fårevejle 8. januar 2016 og mod Carolineskolen en måned senere.

Foruden tiltalen for terrorforsøg er pigen også anklaget for at have overfaldet en pædagog på den lukkede institution, hvor hun har siddet varetægtsfængslet. Ifølge anklageskriftet stak hun pædagogen i siden med et våben lavet af knust spejlglas.

Den 17-årige pige nægter sig skyldig i at terrorforsøg, men har erkendt overfaldet på pædagogen.


Nyhedsoverblik