Fødevarestyrelsen slår fast: Fugle døde af fugleinfluenza

Flere fugle der blev fundet døde i vores område havde fugleinfluenza. Det viser Fødevarestyrelsens undersøgelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den ene svane, som Fødevarestyrelsen obducerede efter fundet af 33 døde svaner ved Maribo, er død af fugleinflienza. 

Det viser Fødevarestyrelsens undersøgelse af svanen. 

quote Der dør tusindvis af vildfugle om vinteren på grund af sult. Det er med til at regulere bestandene. Det er en helt fuldkommen naturlig ting

Stig Mellergaard, dyrlæge og souschef

De resterende 32 svaner, der blev fundet døde samme sted, var ikke til at obducere. Men ifølge Fødevarestyrelsen er det tænkeligt, at de også er døde af fugleinfluenza. 

- De var i for dårlig tilstand til at lave undersøgelser på. Men de kan sagtens være døde af fugleinfluenza. Det er set i England før, at tætte bestande af svaner bliver smittet af det samme. Svaner klumper sig sammen, og så er der større risiko for smittespredning, siger Stig Mellergaard, dyrlæge og souschef i Fødevarestyrelsen til TV ØST.

Vinteren har haft indflydelse

Udover de 33 svaner fandt man også i marts fem havørne smittet med fugleinfluenza.

Selvom man ikke har obduceret de øvrige svaner, kan man med sikkerhed sige, at smitten har været i området.

- Vi ved at infektionen har været dernede, i og med vi tidligere har fundet en havørn, der var død af fugleinfluenza, så infektionen har været i området, siger Stig Mellergaard.

Men den hårde vinter har også haft en stor betydning, forklarer han.

- Normalt begynder svaner at kunne få føde og lignende i marts måned, og så har det været frost, så søerne har været frosset til, så de ikke har kunne finde føde, og så bliver de mere modtagelige for sygdomme, siger han.

Ikke nok til at slå alarm

Fundet af fugleinfluenza i 13 fugle ud af 70 undersøgte fugle på landsplan får dog ikke Fødevarestyrelsen til at slå alarm til fjerkræavlerne i samme stil som for et par år siden.

-  Det er slet ikke så mange som forrige år. Kan vi holde det i sådan en lav frekvens, som det er nu, og at fjerkræavlere har det her i baghovedet, så bør der ikke ske noget, siger Stig Mellergaard.

For at det helt store alarmberedskab bliver sat i gang omkring fugleinfluenzaen, skal der være flere dødsfald i samme lokalområde.

- Det skal være, at vi ser massive dødsfald i lokalområder. Det vi finder nu er sådan lidt klit klat, hvor vi finder en enkelt fugl hist og her. Der er ikke indberettet større dødsfald, og det har vi heller ikke hørt om fra ornitologerne, forklarer Stig Mellergaard.

Anbefaler at man tænker sig om

Men Fødevarestyrelsen opfordrer dog til, at fjerkræavlere tager fugleinfluenzaen alvorligt.

- Selvfølgelig skal man være bevidst om, at det er derude. Og derfor skal man tage højde for smittebeskyttelse, som vi også anbefaler. Vi appellerer til fjerkræholdere om at tænke sig om, og det ser ud til, at vi har haft held med det indtil videre, siger Stig Mellergaard, der forklarer anbefalingerne:

- Det er blandt andet at huske at tage sine sko af, som man har været ude i naturen med, før man går ind til sine fjerkræ.

- Det andet vi anbefaler er, at man kan fodre indendøre, for på den måde tiltrækker man ikke vildfugle, lyder det fra Stig Mellergaard.

Naturens orden

Udover anbefalingerne håber man i Fødevarestyrelsen også, at foråret kan hjælpe lidt til, at fugleinfluenzaen ikke udvikler sig.

- Så håber vi på, at fugleinfluenza har det lidt på samme måde som influenza hos mennesker, hvor det dør ud, når vi kommer til en lidt varmere periode. Vi får forhåbentlig forår nu og så kan vi håbe på, at det dør ud af sig selv.

Fugleinfluenza kan være farligt for fjerkræavlere, især fordi det truer eksporten og dyrevelfærden. Men hvad angår vildfuglene er dødsfaldene en del af naturens orden, og altså ikke noget, man gør noget ved.

- Der dør tusindvis af vildfugle om vinteren på grund af sult. Det er med til at regulere bestandene. Det er en helt fuldkommen naturlig ting, at der dør en masse om vinteren og så kommer der en ny population til om sommeren, siger Stig Mellergaard.

Fødevarestyrelsen opfordrer til, at man indrapporterer fund af døde fugle.

Det kan du gøre:

Hvis du finder en død fugl i naturen, opfordrer Fødevarestyrelsen til, at man melder det. Det kan man gøre på app'en Fugleinfluenza Tip eller via en kontaktformular på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Fødevarestyrelsen er især interesseret i fund, der omfatter flere døde fugle på samme sted.

Hvis du er fjerkræavler eller hobbyavler, skal du følge Fødevarestyrelsens anbefalinger. Du kan se mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Nyhedsoverblik