FOA Sjælland: - Vi har fået et mere barskt samfund

Klientellet er blevet tungere, mener FOA Sjælland, efter Arbejdstilsynet sidste år gav bostederne det højeste antal påbud i ti år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ikke færre end 60 gange vurderede Arbejdstilsynet sidste år, de ansatte på bostederne var udsat for så stor risiko for vold og trusler, at det udløste et strakspåbud eller påbud.

Blandt andet førte det sidste år til et strakspåbud, da en beboer slog en ansat med en knytnæve på et badeværelse på Autisme Center Vestsjælland i Slagelse.

Formanden for FOA Sjælland, Sigurd Gormsen, mener, at det høje antal påbud kommer som følge af et hårdere klientel på bostederne. 

- Jeg tror, at vi på vores bosteder oplever, at klientellet er blevet tungere. Tungere på den måde, at man ofte ser dobbeltdiagnoser, siger Sigurd Gormsen. 

- Og det gør, at man får kan få nogle voldsomme episoder. Vores medlemmer siger, at ja, det er blevet nogle tungere grupper. 

facade_acv.jpg
Læs også
Arbejdstilsynet gav sidste år bostederne flest påbud i 10 år
facade_acv.jpg
Læs også
Arbejdstilsynet gav sidste år bostederne flest påbud i 10 år

Ressourcer skal være til stede

Én ting er, at der er mange påbud, men noget andet er, at arbejde med risikoen hver dag. Og det betyder meget for medarbejderne på bostederne.

- Vold er mange ting, men selv små ting betyder noget for den enkelte. Det er noget, folk tager med sig hjem og hvordan man skal arbejde med det efterfølgende, siger Sigurd Gormsen.

Men er det en risiko, man må acceptere med det erhverv?

- Man må aldrig acceptere en risiko, som kan gøre, at man kan komme invalid hjem og derfor skal der være ressourcer tilstede, som kan gardere én imod de her ting.

150 behandlingspsykiatriske sengepladser

Det er det højeste antal påbud i ti år.

39 gange var der tale om et strakspåbud. Og det falder kun, når der er akut fare for fysisk eller psykisk vold mod de ansatte.

Sigurd Gormsen ser meget gerne, at man opretter 150 behandlingspsykiatriske sengepladser i regionerne, sådan som KL og FOA har foreslået i weekenden.

- Vi har fået et mere barskt samfund. Der er ikke hjælp til de mennesker, som er helt ude på vippen. Og derfor er de ude i et "ingenmandsland", hvor de skal have noget konkret hjælp, lyder det fra Sigurd Gormsen.

Sengepladserne skal være til de borgere, som bliver visiteret til bostederne, men som burde være et andet sted.

I vores område modtog seks bosteder sidste år strakspåbud. På kortet herunder kan du se hvor. 

 
 

Nyhedsoverblik