Flyvende fremtidsplaner: Lolland-Falster Airport er tæt på godkendelse

Flyvepladsen i Holeby har gode udsigter til at kunne kalde sig en lufthavn. Men den plan lander kun sikkert, hvis der fortsat er asfalt at køre på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Humøret er højt hos Lolland Falster Airport i Holeby.

For her kan en flyveplads snart bryste sig af at kunne kalde sig en lufthavn.

Flyvepladsen, der i dag huser 16 fly og 10 svævefly, opfylder nemlig stort set alt til at blive godkendt af Trafik-, Bygge-, og Boligstyrelsen.

- Det giver os et ryk opad, hvor vi går fra at være en selvbetjeningsflyveplads til en instrumentlufthavn, siger flyvepladschef Hans Mouszynski.

Nyt udstyr

I løbet af de seneste år har flyvepladsen investeret i moderne udstyr, som blandt andet kan måle måle vind og vejr i form af temperatur, dugpunkt, skypunkt og sigtbarhed. Og det betyder, at det er muligt at udføre flere flyafgange.

quote Vi ved, at uanset om det er på land, til vand eller i luften, så er det med til at skabe vækst

John Brædder, borgmester i Guldborgsund Kommune

- Det bliver ikke Kastrup Lufthavn, men vi forventer meget mere erhvervsflyvning, fortæller flyvepladschefen.

Selvom flyvepladsen måske snart hører under kategorien, lufthavne, så skal de ivrige charterrejsende ikke glæde sig for tidligt. Lufthavnen er nemlig primært tiltænkt erhvervsflyvninger, som for eksempel gælder sælgere, kunder eller reservedele som skal fragtes.

Men uanset vil borgmesteren i Guldborgsund være godt tilfreds med en ny lufthavn. 

- Der er ingen tvivl om, at det sender et signal om, at man har en international lufthavn på Lolland-Falster - det giver en helt anden form for infrastruktur. Vi ved, at uanset om det er på land, til vand eller i luften, så er det med til at skabe vækst, så jeg ser lufthavnen som en del af den udvikling Lolland-Falster i inde i, i disse år, siger John Brædder.

Højt at flyve, dybt at falde

Under kommunalvalget røg flyvepladsen ud i et politisk stormvejr mellem Lolland og Guldborgsund Kommuner, som deler udgifterne til driften. Striden handler om asfaltbelægning og generel vedligeholdelse, hvilket et flertal bestående af SF, Socialdemokratiet og DF I Guldborgsund Kommune ikke ønskede at betale.

Holeby Flyveplads
Læs også
Flyveplads lander midt i stormvejr: Guldborgsund smækker pengekassen i
Holeby Flyveplads
Læs også
Flyveplads lander midt i stormvejr: Guldborgsund smækker pengekassen i

Men ryger der ikke flere penge i vedligeholdelsespuljen i løbet af 2018, risikerer flyvepladsen at blive erklæret uegnet af Trafik-, Bygge-, og Boligstyrelsen, som ellers står til at opgradere flyvepladsen til en lufthavn.

Så galt tror John Brædder, borgmester i Guldborgsund Kommune, ikke at det kommer til at gå.

- Det ville være en meget kedelig udgang på, at man først får opgraderet en lufthavn til at være international, og så bliver lukket på grund af, at banen ikke kan bruges. Men nu er vi kommet om på den anden side af et kommunalvalg, og så er der basis for at drøfte, hvad vil vi i forhold til det, som flyvepladsudvalget har ansøgt om i de to kommuner, siger Guldborgsund-borgmesteren.

- Men overordnet ser byrådet i Guldborgsund positivt på at komme videre i sagen, siger John Brædder.


Nyhedsoverblik