Flest cykelulykker ved kryds: - Den kurve skal vi have knækket

Disse kampagneplakater fra Rådet for Sikker Trafik er et samarbejde med landets kommuner og kører i maj 2018.

1 af 2

"Brug 2 sek. mere på at orientere dig i krydset". Sådan lyder opfordringen til cyklister i en ny landsdækkende kampagne fra Rådet for Sikker Trafik

Måske har du allerede bemærket dem?

Plakaterne langs vejen, hvor der står ”brug 2 sek. mere”. Og nedenunder med småt: ”På at orientere dig i krydset”.

Plakaterne er en del af en ny landsdækkende kampagne, som Rådet for Sikker Trafik står bag, der sætter fokus på cykelulykker i trafikkryds.

Rigtig mange af ulykker kunne være undgået, hvis man havde været bedre til at se sig for og orientere sig bedre i krydset – det gælder både for cyklisten og bilisten

Michelle Laviolette, projektleder hos Rådet for Sikker Trafik

Antallet af ulykker stiger

To ud af tre alvorlige cykelulykker sker i kryds, og den nye kampagne skal hjælpe flere cyklister sikkert gennem krydset. 

- Vi kan se en kedelig stagnation i forhold til antallet af ulykker blandt cyklister. Det går godt for trafiksikkerheden generelt med faldende tal, men når man kigger på en femårig række, er det stort set det samme antal dræbte cyklister, vi ser hvert år for cyklister. Den kurve skal vi have knækket, siger Michelle Laviolette, projektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

- Så nu laver vi en særlig indsats for at reducere antallet af alvorlige ulykker med cyklister.

 

Skal orientere sig bedre

Når cyklister kommer alvorligt til skade i kryds, er der tit en menneskelig årsag til ulykken. Ofte kunne ulykken ifølge Rådet for Sikker Trafik være undgået, hvis bare bilisten og cyklisten havde brugt lidt mere tid på at orientere sig.

- Rigtig mange ulykker kunne være undgået, hvis man havde været bedre til at se sig for og orientere sig bedre i krydset – det gælder både for cyklisten og bilisten. Måske ser de ikke hinanden eller også ser de hinanden, men mistolker den andens intention, siger Michelle Laviolette.

Tal fra Rådet for Sikker Trafik viser, at der sker langt flere alvorlige ulykker i de større byer og i myldretiden om morgenen og eftermidagen, hvor der er flest bilister og cyklister på vejene.

De fleste ulykker sker i myldretiden, morgen og eftermiddag, hvor der er flest, der cykler og kører bil Foto: Rådet for Sikker Trafik

Plakaterne advarer 20 meter før krydset

Flere af landets kommuner er med i kampagnen. I vores sendeområde drejer det sig om Faxe Kommune, Ringsted Kommune, Sorø Kommune, Slagelse Kommune, Guldborgsund Kommune, Lolland Kommune og Vordingborg Kommune.

- Vi kunne se fra en test sidste år, at dem, der havde set skiltene, havde forstået budskabet og bliver motiveret til at orientere sig bedre, siger Michaelle Laviolette og fortsætter:

- Vi kan se både med vores fartkampagne og spritbilistplakater, at vejplakaterne er det mest synlige element. Det er helt klart med til at løfte kendskabet. Man giver dem beskeden lige der, hvor det er relevant.

Kampagnen er et samarbejde med landets kommuner og kører i maj 2018. 

Gode råd til at undgå krydsulykker

Til cyklister
  • Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
  • Vær opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra.
Gode råd til bilisterne
  • Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
  • Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.
  • Sænk farten.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App