Flertal opsiger aftale i Slagelse: Sådan rammer det samarbejdet i byrådet

Oppositionen får mindre indflydelse i Slagelse, efter flertallet søndag opsagde en ellers meget politisk fordelagtig fredsaftale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For mange vrede ord, for meget nid og nag og for lidt samarbejde.

Det er i korte ord forklaringen på, at flertalsgruppen i Slagelse Kommune søndag droppede deres samarbejdsaftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

quote Oppositionen er meget velkomne til at føre hård og personrettet politik – men det er altså ikke noget, som vi vil fremme med en samarbejdsaftale

John Dyrby Paulsen (S), borgmester, Slagelse

Kommunen har siden nytår haft en særlig samarbejdsaftale, der skulle sikre oppositionen en større del af udvalgsposterne. Det skulle sikre fred mellem de politiske partier, hvor det iskolde politiske klima ellers gennem flere år har præget stemningen i byrådet.

- Vi har set det ene personangreb efter det andet. I vores øjne handler det om gammel bitterhed mere end fakta. Nu er nok nok. Oppositionen er meget velkomne til at føre hård og personrettet politik – men det er altså ikke noget, som vi vil fremme med en samarbejdsaftale. Så den har vi nu måttet opsige, siger borgmester John Dyrby Paulsen (S) til TV ØST.

Opsigelsen betyder i praksis, at fordelingen af poster i de politiske udvalg nu skal gå om – hvilket kommer til at ramme oppositionen på både den politiske indflydelse og på privatøkonomien.

quote Hvordan de nye udvalg kommer til at se ud, er nu noget, som vi skal se nærmere på. Men det bliver en kabale, som vi nu vil løse

John Dyrby Paulsen (S), borgmester, Slagelse

Gav oppositionen flest udvalgsposter

Da Socialdemokraterne, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten i efteråret konstituerede borgmesterposten og de vigtigste poster i kommunen, valgte de at lave en bred konstitueringsaftale - samarbejdsaftalen - der skulle sikre, at samarbejdet i byrådet blev bedre.

Aftalen betød, at der blev oprettet hele ti stående udvalg i kommunen – hvor de tre oppositionspartier faktisk fik flere udvalgsposter og udvalgsformandsposter end flertalspartierne.

Opsigelsen af samarbejdsaftalen betyder, at dette nu vil ændre sig. 

John Dyrby Paulsen
Læs også
Læs hele opsigelsesmailen fra borgmesteren i Slagelse
John Dyrby Paulsen
Læs også
Læs hele opsigelsesmailen fra borgmesteren i Slagelse

Teknisk trick muliggør ændring

Det er en styrelsesvedtægt

En styrelsesvedtægt er et dokument, hvori de nærmere rammer for det politiske arbejde i de danske kommuner.

Alle kommuner har en styrelsesvedtægt vedtaget af byrådet. Vedtægten refererer i høj grad til Styrelsesloven.

Normalt står udvalgsposterne fast igennem en valgperiode, men fordi partierne helt vil ændre styrelsesvedtægten i kommunen, så der bliver færre udvalg, så skal konstitueringen af udvalgene reelt gå om.

- Hvordan de nye udvalg kommer til at se ud, er nu noget, som vi skal se nærmere på. Men det bliver en kabale, som vi nu vil løse, siger John Dyrby Paulsen til TV ØST.

Den nye opdeling af udvalg betyder, at der kommer færre udvalgsposter og færre formandsposter. Og oppositionen er kun sikret det antal pladser, som lovgivningens mindretalsbeskyttelse sikrer dem.

Dette er også noget, der kommer til at ramme deres oppositionens byrådsmedlemmer på privatøkonomien. Rundet af, så giver det 30.000 kroner om året at være medlem af et byrådsudvalg, 40.000 at være næstformand og 150.000 kroner at være formand for et udvalg.

John Dyrby Paulsen
Læs også
Ny politisk ballade i Slagelse Byråd - borgmester opsiger samarbejde
John Dyrby Paulsen
Læs også
Ny politisk ballade i Slagelse Byråd - borgmester opsiger samarbejde

Længere tids strid

Det er især oppositionens håndtering af to konkrete sager, der har fået bægeret til at flyde over for Socialdemokratiet, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten.

Det er dels sagen om salget af en grund ud til Korsør Nor, som broderen til Villum Christensen (LA) skulle være interesseret i at overtage.

Her blev borgmesteren og andre fra flertalsgruppen anklaget for korruption og nepotisme af oppositionen.

quote Det er min overbevisning, at vi når længst med et bredt samarbejde med de udfordringer, som vi står overfor og gerne vil løse til fordel for kommunen, kommunens medarbejdere og borgerne

Ann Sibbern, Dansk Folkeparti, Slagelse

Samtidig fortsætter oppositionen med at hive den ellers afsluttede fyringssag af byrådsmedlemmet Helle Blak frem.

Partierne ser det som deres opgave som opposition at være vagthunde, men det foregår med alt for grove beskyldninger på et for løst grundlag, mener borgmesteren.

Flertalsgruppen har givet fire grunde til opsigelsen af aftalen. Du kan læse hele brevet her.

Opposition er ærgerlig

Dansk Folkepartis Ann Sibbern er ærgerlig over beslutningen fra flertalsgruppen om at opsige samarbejdsaftalen.

- Det er min overbevisning, at vi når længst med et bredt samarbejde med de udfordringer, som vi står overfor og gerne vil løse til fordel for kommunen, kommunens medarbejdere og borgerne, siger hun i en skriftlig besked til TV ØST.  

Ann Sibbern
Læs også
DF i svar til Slagelse-borgmester: - Det er ligesom en børnehave
Ann Sibbern
Læs også
DF i svar til Slagelse-borgmester: - Det er ligesom en børnehave

Ann Sibbern er ikke enig i den kritik, som flertalsgruppen bruger til at opsige aftalen og lover, at oppositionen vil fortsætte arbejdet for kommunen og borgerne trods den opsagte aftale.

Du kan læse den opsagte samarbejdsaftale her.


Nyhedsoverblik