Flere ramt af kræft efter mangelfulde brysttjek - nu opfordrer sygehusdirektør kvinder til at ringe ind

Flere tusind kvinders journaler skal gennemgås i sagen om mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ni kvinder har fået konstateret kræft efter fornyet undersøgelse i sagen om mangelfulde brystundersøgelser på Radiologisk Afdeling på Ringsted Sygehus,

Derfor skal flere tusind kvinders journaler skal gennemgås i sagen om mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

quote Vi ved, at disse kvinder har fået en mangelfuld undersøgelse for kræft

Vagn Bach, sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

Kvinders journaler tilbage fra marts 2013 skal gennemgås, og det omfatter ifølge Region Sjælland 8.700 journaler. Undersøgelserne af kvinderne er allerede sat i gang, men det vil tage tid at finde frem til samtlige kvinder.

Ringsted Sygehus
Læs også
Sygehus undersøger tusindvis af journaler efter mangelfulde kræftundersøgelser
Ringsted Sygehus
Læs også
Sygehus undersøger tusindvis af journaler efter mangelfulde kræftundersøgelser

- Det er et stort arbejde, men det er vigtigt, at vi får givet disse ramte kvinder klar besked. Vi ved, at disse kvinder har fået en mangelfuld undersøgelse for kræft. Nu skal vi have fastslået, om det kan have ført til en forværring af deres kræft. Vi vil også tilbyde de pågældende kvinder et møde med henblik på hjælp til at klage, rejse erstatningssag, få psykologhjælp og lignende, siger Vagn Bach, sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse.

Vagn Bach understreger, at hvis man er i tvivl, så kan man ringe til Sygehuset Hotline på telefon 54 67 22 31.

quote Jeg forstår godt, hvis der er bekymrede kvinder derude, særligt efter medieomtalen af sagen. Derfor accelerer vi nu indsatsen, så der hurtigst muligt kommer klarhed om sagen

Vagn Bach, sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

Hvis man har symptomer fra brystet, vil Region Sjælland foreslå, at man går til egen læge med henblik på undersøgelse, rådgivning og eventuelt henvisning til undersøgelse.

- Jeg forstår godt, hvis der er bekymrede kvinder derude, særligt efter medieomtalen af sagen. Derfor accelerer vi nu indsatsen, så der hurtigst muligt kommer klarhed om sagen, siger Vagn Bach.

Får hjælp til at søge erstatning

Først skal kvinderne, som har fået konstateret brystkræft identificeres. Og så vil sygehuset med hjælp fra eksterne eksperter vurdere, om disse kvinders kræftforløb kan relateres til en mangelfuld undersøgelse.

I så fald vil de få hjælp og vejledning til at søge erstatning.

quote Vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige, at alle ni kvinder er syge på grund af mangelfuld undersøgelse

Vagn Bach, sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

I første omgang blev 2.600 kvinders undersøgelser fra perioden 1. januar 2016 til 24. maj 2017 gennemgået, fordi der var stor risiko for, at disse kvinder havde uopdaget kræft i brystet.

Ved gennemgang af disse kvinder fandt man 735, som skulle tilbydes nye undersøgelser. Sygehusdirektør Vagn Bach oplyser, at næsten alle kvinderne er blevet genundersøgt.

brystkræft
Læs også
Få overblikket: De mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus
brystkræft
Læs også
Få overblikket: De mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus

 Vi har valgt at starte med at finde de patienter, som potentielt kunne have en kræftknude og gennemgå dem, som ikke var opdaget. Så vi får behandlet dem, som kunne have en kræftknude, som ikke var opdaget.

- Nu går vi så i gang med at finde dem, som har haft kræft, og som muligvis kan have haft en mangelfuld undersøgelse, siger Vagn Bach.

Ni kvinder har foreløbigt fået konstateret kræft

For den nye gruppe gælder det derfor, at de allerede vil have fået opdaget en eventuel kræftsygdom, hvis de skulle have fået en mangelfuld undersøgelse, fordi undersøgelsen ligger så langt tilbage, forklarer Vagn Bach.

Ni kvinder har foreløbigt fået konstateret kræft efter den nye undersøgelse af de 735 kvinder. Tidligere har det været fremme, at syv havde fået kræft, men det antal er altså steget.

Annemarie Knigge
Læs også
Hundredvis af kvinder fik mangelfuld brystundersøgelse: - Det er ikke acceptabelt
Annemarie Knigge
Læs også
Hundredvis af kvinder fik mangelfuld brystundersøgelse: - Det er ikke acceptabelt

- Vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige, at alle ni kvinder er syge på grund af mangelfuld undersøgelse, siger Vagn Bach.

Han fortæller, at de ni kræftramte kvinder er blevet tilbudt hjælp, en personlig samtale på sygehuset og blevet opfordret to at klage over forløbet.


Nyhedsoverblik