Flere piger bliver HPV-vaccineret - men Vordingborg halter efter

Flere piger bliver generelt set vaccineret mod HPV, men kommunerne imellem er der stor forskel på, hvor mange piger der er færdigvaccineret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Stadigt flere piger bliver vaccineret mod HPV. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

I 2017 var 12 procent af pigerne fra årgang 2004 på landsplan færdigvaccineret, og det vil sige, at de har modtaget både dosis 1 og dosis 2 af HPV-vaccinen. I 2018 er det 55 procent af samme årgang, der er færdigvaccineret.

Læs også
Flere piger bliver HPV-vaccineret i regionen
Læs også
Flere piger bliver HPV-vaccineret i regionen

- Vi synes, det er glædeligt, at det går fremad og opad, fortæller overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg. Men hun understreger, at flere skal med, og at de gerne skal nå det, inden de bliver 18 år, for når børnene er fyldt 18 år, er vaccinen ikke længere gratis.

quote Vi synes, det er glædeligt, at det går fremad og opad

Bolette Søborg, overlæge, Sundhedsstyrelsen

Også her i regionen bliver et større antal piger vaccineret mod HPV. Alle 12 kommuner i regionen har oplevet en fremgang, men der er alligevel stor forskel på, hvor mange piger, der bliver vaccineret i de enkelte kommuner. I bunden ligger Vordingborg, hvor kun 40 procent af pigerne fra årgang 2004 er færdigvaccineret i 2018. I toppen ligger Kalundborg og Næstved, hvor hele 56 procent af årgangen er færdigvaccineret.

Jeg lyttede til min læge

En af dem, der er blevet vaccineret, er Jeanet Maigaards datter, Astrid Maigaard. Jeanet Maigaard, der kommer fra Næstved, har ikke på noget tidspunkt været i tvivl om, hvorvidt hendes nu 14-årige datter skulle vaccineres.

- Jeg har valgt ud fra forskningen og de gode undersøgelser og resultater, der har været, forklarer hun.

- Og så har jeg valgt at sige, at jeg ikke fokuserer på de dårlige historier, der er i medierne, med dem der har fået nogle bivirkninger, for man kan ikke binde sig op på, at det lige præcis er på grund af vaccinen, de er kommet, fortæller Jeanet Maigaard.

Fakta om HPV

  • HPV er en virus, der kan føre til livmoderhalskræft.
  • HPV-vaccinen har været en del af børnevaccinationsprogrammet siden 2009.
  • Vaccinen er hidtil kun blevet tilbudt piger. Men med finansloven for 2019 er det blevet besluttet, at drenge også skal tilbydes en gratis HPV-vaccine fra den 1. juli 2019.
  • Børn under 15 år skal vaccineres ad to omgange for at være færdigvaccinerede. Unge over 15 år skal vaccineres tre gange inden for 12 måneder, før de er færdigvaccinerede.
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at den første dosis gives, når barnet er fyldt 12 år.
  • I maj 2017 lancerede Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse i fællesskab kampagnen Stop HPV.

HPV-vaccinationen har siden 2009 været en del af børnevaccinationsprogrammet, og Jeanet Maigaards datter har ikke haft indflydelse på, om hun skulle have vaccinen.

- Vi har bare taget det, som en hvilken som helst anden vaccine, siger Jeanet Maigaard.

Bundplacering i Vordingborg

Selvom flere og flere piger også i Vordingborg vælger at tage imod en HPV-vaccine, ligger kommunen nederst i regionen. Det ærgrer Mette Høgh Christiansen (S), formand for udvalget Sundhed, Senior og Ældre i Vordingborg Kommune.

- Jeg ved jo ikke, hvorfor det ser ud, som det gør, andet end der har været en kampagne imod denne her vaccine, og den slår åbenbart mere ud hos os, desværre, fortæller hun.

Vordingborg Kommune informerer igennem sundhedsplejerskerne børn på 5., 7. og 9. klassetrin om HPV-vaccinationen, ligesom kommunen samarbejder med lægerne, der står for vaccinationerne.

- Mit håb er, at folk vil tage imod den oplysning, der er, og så tage det tilbud, for det giver jo raske børn fremfor måske syge børn på sigt, fortæller Mette Høgh Christiansen.

nye_skraldebiler_digi.jpg
Læs også
Overblik: Det ved vi om regeringens finanslovsudspil
nye_skraldebiler_digi.jpg
Læs også
Overblik: Det ved vi om regeringens finanslovsudspil

Christian Jensen er læge i lægehuset Remisen i Præstø i Vordingborg Kommune. Han forklarer tilslutningen til HPV-vaccinen med, at der i kommunen er 'en lavere bevidsthed om vigtigheden af at blive vaccineret, både af hensyn til ens barn og af hensyn til fællesskabet.' 

Hvis 80 procent af en befolkning er vaccineret, vil man nemlig ifølge Christian Jensen opnå flokimmunitet, og så vil sygdommen uddø.

Mette Høgh Christiansen fortæller, at Vordingborg Kommune vil øge indsatsen i 2019:

- Det vi kan gøre endnu mere af, det er måske endnu mere oplysning på skoleintra og noget lokalt rettet information til forældrene, om hvor vigtigt det er, at deres døtre bliver vaccineret.


Nyhedsoverblik